«Πράσινο φως» από Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας σε ελληνικά νησιά

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας σε ελληνικά νησιά
Eurokinissi

Tην έγκρισή της σε ελληνικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν το σχέδιο για τη χορήγηση κρατικής εγγύησης στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει δάνειο, ύψους 190 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά που δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το άλλο μισό των δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, δεδομένου ότι αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των καταναλωτών που βρίσκονται στα νησιά και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα εν λόγω νησιά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή