ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2016 04:25 EEST | Updated 01/09/2016 04:28 EEST

Η Βραζιλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρουσέφ

Mario Tama via Getty Images
BRASILIA, BRAZIL - AUGUST 31: Impeached President Dilma Rousseff delivers her farewell address in Alvorado Palace on August 31, 2016 in Brasilia, Brazil. Rousseff was impeached by the Senate and is now permanently removed from office while being replaced by new President Michel Temer. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ανήγγειλε την έναρξη «μιας νέας εποχής» στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερική.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ που δηλώνουν πεπεισμένες ότι οι ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Βραζιλία θα συνεχιστούν, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι έπειτα από την απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας για καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Ο Κίρμπι πρόσθεσε κατά την συνέντευξη Τύπου ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας ενήργησαν εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας.

Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ανήγγειλε την έναρξη «μιας νέας εποχής» στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή δύο ετών και τεσσάρων μηνών», ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία στα τέλη του 2018, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί «με την επιδοκιμασία των Βραζιλιάνων. Αυτό θα είναι δύσκολο», είπε ο Τέμερ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η ανάκαμψη της βραζιλιάνικης οικονομίας δεν θα είναι εύκολο έργο, είπε ο Τέμερ, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητες τη θέσπιση ορίου των δημοσίων δαπανών εντός της χρονιάς, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Τέμερ διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχθεί διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακόμη, ο νέος δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίστηκε ενοχλημένος διότι ορισμένοι από τους συμμάχους του αποφάσισαν να επιτρέψουν στην προκάτοχό του Ντίλμα Ρουσέφ να διατηρήσει τα πολιτικά της δικαιώματα χωρίς πρώτα να συζητήσουν σχετικά με την κυβέρνησή του.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post