ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2016 14:12 EEST | Updated 01/09/2016 14:13 EEST

Γαλλία: Ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια η απαγόρευση του μπουρκίνι στη Νίκαια

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this image Monday Aug. 29, 2016 file photo taken from video, Nesrine Kenza who says she is happy to be free to wear a burkini, and two unidentified friends wade into the sea, in Marseille, southern France. A French court has overturned Thursday Sept. 1, 2016 a ban on

Η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε σήμερα την εντολή απαγόρευσης του μπουρκίνι στις πλαζ της Νίκαιας, κρίνοντας ότι "η συναισθηματική φόρτιση" από την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Κυανής Ακτής στις 14 Ιουλίου δεν δικαιολογεί τη λήψη αυτού του μέτρου.

Έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων αντιπαραθέσεων, η ανώτατη δοικητική δικαστική αρχή της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτού του είδους τα μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες δεν διαταράσσουν την τάξη και επομένως οι δήμαρχοι δεν δικαιούνται να τα απαγορεύσουν. Μετά την απόφαση αυτή ωστόσο πολλές παραλιακές πόλεις, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και το Φρεζίς, διατήρησαν την απαγόρευση.

"Η συναισθηματική φόρτιση και οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και κυρίως από εκείνη της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση" που επέβαλε ο δήμος της Νίκαιας, έκρινε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο της πόλης.

"Ο δήμαρχος δεν μπορούσε, χωρίς να παραβεί τα αστυνομικά καθήκοντά του, να θεσπίσει κανόνες που απαγορεύουν την πρόσβαση στην παραλία και το μπάνιο στη θάλασσα" δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις αυτές δεν βασίζονται ούτε σε επιβεβαιωμένους κινδύνους για τη δημόσια τάξη ούτε σε κάποιον αποδεδειγμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την ευπρέπεια ή την ασφάλεια των λουομένων, σημείωσε το δικαστήριο.

Την Τετάρτη, η δικηγόρος της δημοτικής αρχής επιχείρησε να αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διασάλευση της τάξης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να μιλήσει για "έναν πληθυσμό (...) σχεδόν στα όρια του εμφυλίου πολέμου".

Περίπου 30 δήμοι, κυρίως στην Κυανή Ακτή, απαγόρευσαν το ισλαμικό μαγιό μετά την επίθεση στη Νίκαια όπου σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι. Στις παραλίες των πόλεων αυτών οι γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι καλούνταν να αποχωρήσουν. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στη χώρα και πολλοί επέκριναν τη στάση των δημοτικών αρχών κάνοντας λόγο για μέτρα που ενισχύουν τις διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post