ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2016 11:22 EEST | Updated 01/09/2016 11:22 EEST

Διαψεύδει τις κατηγορίες περί «πολιτικής επίθεσης» εναντίον της Apple η Κομισιόν

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images
A picture shows the Apple logo outside the Apple store in Covent Garden in London August 30, 2016.The European Commission's demand for Apple to pay Ireland some 13 billion euros in back taxes has put the country in the strange position of refusing the windfall for fear of scaring away valuable investment. Rather than welcoming the cash -- equivalent to around five percent of its gross domestic product -- the government has vowed to appeal the ruling, fearing an ever greatest cost to its economy and jobs. / AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS (Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα, Πέμπτη, τις επικρίσεις της Apple ότι η εντολή προς την εταιρεία να καταβάλει φόρους που οφείλει στην Ιρλανδία είναι πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο υπολογισμός των οφειλόμενων φόρων βασίζεται σε γεγονότα και σε στοιχεία της ίδιας της Apple.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Independent, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ χαρακτήρισε σήμερα "απόλυτη πολιτική ανοησία" που οφείλεται εν μέρει σε αντιαμερικανικές προκαταλήψεις το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε στην εταιρεία του να καταβάλει 13 δισεκ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους.

Η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ερωτηθείσα αν δέχεται αυτή τη δήλωση, είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες:

"Όχι δεν την δέχομαι. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στα γεγονότα της υπόθεσης", δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

Η Βεστάγκερ δήλωσε πως θα συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost