ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2016 06:22 EEST | Updated 02/09/2016 06:22 EEST

Δημόσιο διάλογο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας ξεκινά η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

ASSOCIATED PRESS
Britain's new Prime Minister Theresa May, left, meets with First Minister of Scotland, Nicola Sturgeon at Bute House in Edinburgh, Scotland, Friday July 15, 2016, with Scottish saltire flags behind. Prior to the meeting, May said

Δημόσιο διάλογο με θέμα την ανεξαρτησία της Σκωτίας ξεκινά σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζητώντας από τους πολίτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά τις «σεισμικές αλλαγές» που έφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για να διασφαλισθεί ότι οι φωνές όλων θα ακουστούν σε αυτούς τους καιρούς όπου όλα έχουν αλλάξει», η Νίκολα Στέρτζον θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαδικασία δημοσίου διαλόγου, όταν θα απευθυνθεί στους βουλευτές του κόμματός της, του SNP, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζεται ότι στον διάλογο θα περιληφθεί η εξέταση της επιλογής της ανεξαρτησίας.

Οι πολίτες της Σκωτίας απέρριψαν με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων τον δρόμο της ανεξαρτησίας κατά το δημοψήφισμα του 2014. Όμως, σύμφωνα με το SNP, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε παράγοντα-κλειδί για την έκβαση εκείνης της ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, μετά την απόφαση της χώρας υπέρ του Brexit, η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι επιλογή για τους πολίτες της, που ψήφισαν με πλειοψηφία 62% υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ένωση.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συσχετισμοί αρχίζουν να μεταβάλλονται υπό τη σκιά της επιλογής του Brexit. To αποτέλεσμα ενός νέου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όμως, ένα νέο «όχι» θα αποδεικνυόταν πολιτικά μοιραίο για τη Νίκολα Στέρτζον, μία από τις πλέον αξιοσέβαστες πολιτικούς της Βρετανίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)