ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2016 09:01 EEST | Updated 02/09/2016 09:02 EEST

Πέθανε ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Ήταν στο «τιμόνι» της χώρας από 1991

ASSOCIATED PRESS
FILE In this Tuesday, April 26, 2016 file pool photo Uzbek President Islam Karimov speaks at a joint news conference with Russian President Vladimir Putin following their meeting in the Kremlin in Moscow, Russia. Uzbekistan's government has issued, Sunday, Aug. 28, 2016, an unusual statement announcing the hospitalization of President Islam Karimov, who has ruled the former Soviet republic in Central Asia for more than 25 years. (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File)

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

"Ναι, πέθανε", δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο για τη διακυβέρνηση της πλέον πολυάνθρωπης χώρας της κεντρικής Ασίας. Η ουζμπεκική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αμέσως την πληροφορία. Σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή ανέφερε ότι η υγεία του Καρίμοφ είχε επιδεινωθεί απότομα.

Η Δύση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν επί μακρόν τον Καρίμοφ για την αυταρχικότητά του στην άσκηση της εξουσίας από το 1989, πρώτα ως αρχηγός του κομμουνιστικού Κόμματος της σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια ως πρόεδρος της ανεξάρτητης δημοκρατίας από το 1991.

Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο. Σύμφωνα με αναλυτές, η μεταβίβαση της εξουσίας είναι πιθανόν να αποφασιστεί πίσω από κλειστές πόρτες από μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας του θανόντα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, μια ανοικτή αναμέτρηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα των 32 εκατομμυρίων που έχει γίνει στόχος ενόπλων ισλαμιστών.

Το Ουζμπεκιστάν, πλούσιο σε χρυσό και φυσικό αέριο, είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας βάμβακος.

Μια νύξη για τον διάδοχο του Καμίροφ μπορεί να υπάρξει στην κυβερνητική ανακοίνωση για τον θάνατό του --που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα-- στην οποία μπορεί να ορίζεται το πρόσωπο που θα ηγηθεί της επιτροπής που θα είναι αρμόδια για την οργάνωση της κηδείας.

Sponsored Box