ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/09/2016 07:43 EEST | Updated 02/09/2016 13:23 EEST

Τσίπρας: Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν σε δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Prime Minister GR/Twitter

Στη δέσμευση ότι τα 246 εκατ. ευρώ που λαμβάνει το ελληνικό κράτος από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν σε δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εγκαινίαση τμημάτων της Ολυμπίας Οδού.

Όπως είπε, οι λεπτομέρειες για αυτές τις δράσεις θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

«Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισρέουν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για την στήριξη ευπαθών ομάδων, για την στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παράδοση στην κυκλοφορία του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού στο ύψος του Κιάτου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα 246 εκατ. ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό που δεν είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και εξήγησε ότι τα 2/3 αυτού θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του χρόνου και το 1/3 έως το τέλος του 2017.

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διπλό μήνυμα, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να δεχθεί τώρα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Το μήνυμα στο εξωτερικό, όπως είπε, είναι ότι «ξεπερνάμε τις παθογένειες του παρελθόντος και είμαστε έτοιμοι να βγούμε από την κρίση» δημιουργώντας τη νέα Ελλάδα.

Το μήνυμα στο εσωτερικό αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αίσθηση δικαίου και ισονομίας προς τους πολίτες, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα. «Τέρμα οι αεριτζήδες», τόνισε.

Μετά από 27 χρόνια ανομίας μπαίνουν κανόνες

«Δίνεται μήνυμα εντός και εκτός της χώρας. εντός ότι σ’ αυτόν τον τόπο σταματά η ανομία και η ασυδοσία, ότι θα είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Μετά από 27 χρόνια ανομίας και ασυδοσίας μπαίνουν κανόνες. όπως λέει και ο λαός κι αν είσαι και παππάς με την αράδα σου θα πας», είπε ο πρωθυπουργός και χαμογελώντας συμπλήρωσε «και αυτό δεν αφορά τον υπουργό Επικρατείας».

Επίθεση στη ΝΔ

Όσον αφορά τη ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κράτησε μία στάση ίσως συνεπή με την στάση της υπεράσπισης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά που δεν της αξίζει». «Μέχρι τελευταία στιγμή ταυτίσθηκε με ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν πίστεψε ότι θα πάμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στο σύστημα. Τώρα που τελειώνει ο διαγωνισμός τους καλώ να αναγνωρίσουν το ατόπημά τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τους κάλεσε «να παραδεχθούν ότι πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα την συγκρότηση του ΕΣΡ».

Οδικοί άξονες

Αναφερόμενος στα έργα των οδικών αξόνων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, εξοικονομήθηκαν 172 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία Οδό, 230 από την Ιονία οδό και 225 από τον Μωρέα. Ενώ έως τον Μάρτιο του 2017, πέραν των τριών αυτών οδικών αξόνων, ολοκληρώνονται και οι άλλοι δύο, ο Ε65 και τμήμα Μαλιακού-Κλειδίου. Τόνισε ότι είναι έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συμβάλλουν πάρα πολύ, στην αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής Ελλάδας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε η χρήση των οδικών αξόνων να μην έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Συμπλήρωσε ότι σταδιακά θα μπούμε στη λογική των αναλογικών διοδίων.

Τελος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που ολοκληρώνεται το 2020 και, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη της διαδρομής Αθήνα-Τρίκαλα, σε λιγότερο από 3 ώρες, στον αυτοκινητόδρομο Πύργου-Πατρών που θα ολοκληρωθεί το 2021, στα σιδηροδρομικά έργα του προγράμματος 2018-2022 Αθηνών-Θεσσαλονίκης και Αθηνών-Πατρών, καθώς και στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην 4η γραμμή του μετρό της Αθήνας, στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης και την επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα.

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας όσες κορδέλες και αν κόψει παραμένει αναξιόπιστος»

Για αναξιοπιστία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ, σχολιάζοντας τα εγκαίνια τμήματος της «Ολυμπίας Οδού» από τον πρωθυπουργό.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείου Τύπου της ΝΔ τονίζει πως ο κ. Τσίπρας έκοψε ακόμη μία κορδέλα ενός έργου που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και συνεχίστηκε επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας πως τότε κατήγγειλε το έργο και αντιδρούσε πρωτοστατώντας στο «Δεν πληρώνω» στα διόδια.

«Όσες μεταλλάξεις κι αν κάνει, ένα ήταν και παραμένει ο κ. Τσίπρας: αναξιόπιστος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Κύκλοι της ΝΔ κάνουν λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματός του είχαν κάνει, κατά το παρελθόν, σημαία το «δεν πληρώνω» και σήκωναν τις μπάρες στα διόδια, φωνάζοντας πως η κίνησή τους αποτελούσε πράξη αντίστασης και αξιοπρέπειας, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, αλλά και για «πανωπροίκια εκατοντάδων εκατομμυρίων που ετοιμάζεται να δώσει στους εργολάβους».

Οι εν λόγω πηγές υπενθυμίζουν πως «οι τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου / Νέα Οδός / Κεντρική Οδός και Ολυμπία Οδός) έχουν συνολικό αρχικό προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, πως τα έργα ξεκίνησαν το 2008 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ξεκίνησαν και πάλι το 2013 μετά πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά με τους παραχωρησιούχους και τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες, καθώς τότε το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε 650.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έργα, ουσιαστικά, ξανασταμάτησαν λόγω των capital controls, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου (ΠΔΕ) και της κατάρρευσης των εισροών κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, λόγω της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η ηυβέρνηση προσπάθησε - μέσω του ΕΣΠΑ - να δώσει κάποιες ενέσεις ρευστότητας στις κοινοπραξίες. Όμως, τα χρονοδιαγράμματα είχαν εκτροχιαστεί και δεν μπορούσε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, μέχρι το τέλος του χρόνου που έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όπως επισημαίνεται, τελικά τη λύση τη δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας παράταση στην εκτέλεση των έργων μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Όμως, στη ΝΔ τονίζουν πως οι κοινοπραξίες προέβαλαν αξιώσεις για πρόσθετες αποζημιώσεις και πριμ επιτάχυνσης, εξαιτίας της διακοπής των έργων και της αδυναμίας του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι θα δώσει στις κοινοπραξίες αποζημιώσεις και "πριμ επιτάχυνσης" των έργων που φτάνουν σχεδόν τα 500.000.000 ευρώ. Ακόμη κι αυτό, ωστόσο, παρουσιάστηκε από τον κ. Σπίρτζη σαν μέγα επίτευγμα αποτέλεσμα διαπραγματευτικής δεινότητας, αφού υπολείπεται των αρχικών αξιώσεων των εργολάβων», καταλήγουν οι εν λόγω κύκλοι.

Sponsored Box