ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2016 05:27 EEST | Updated 02/09/2016 05:33 EEST

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Βενεζουέλα. Ογκώδεις πορείες από υποστηρικτές και αντιπάλους του Μαδούρο

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στις δύο «αντίπαλες» πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας της Βενεζουέλα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στην υπό κατάρρευση χώρα. Από τη μία διαδήλωναν πολίτες και μέλη πολιτικών φορέων και κινημάτων που ζητούν την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, Νικολα Μαδούρο και από την άλλη κατέλαβαν τους δρόμους οι υποστηρικτές του οι οποίο κατηγορούν την αντιπολίτευση πως σχεδιάζει πραξικόπημα για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου ηγέτη της χώρας.

Η πρώτη πορεία εκτιμάται αριθμούσε περί το 1εκατ άτομα ενώ οι διαδηλωτές με συνθήματα και πανό κατηγορούσαν τον πρόεδρο της χώρας για την οικονομική κατάρρευση που έχει οδηγήσει του πολίτες να ζουν υπό ακραίες συνθήκες με διαρκείς διακοπές ρεύματος, με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει. Το βασικό σύνθημα ήταν «Θα ρίξουμε τον Μαδούρο», όπως αναφέρει το BBC.

Ωστόσο και οι συμμετέχοντες στην πορεία υπέρ του Μαδούρο φαίνεται πως είχε ανάλογο αριθμό συμμετεχόντων ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωνε πως η αντιπολίτευση απέτυχε στην απόπειρα να «καταλάβει το Καράκας»- όπως δήλωναν νωρίτερα οι διοργανωτές. «Το έθνος μας θριάμβευσε. Ήθελαν να εκφοβίσουν τον κόσμο αλλά ο λαός είναι εδώ...Αποτρέψαμε μια προσπάθεια πραξικοπήματος που ήθελε να βυθίσει τη Βενεζουέλα και το Καράκας στη βία και στον θάνατο».

Υπό αυτό το κλίμα σε επίπεδο ρητορικής, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους να διαδηλώνουν αλλά και να δοκιμάζονται σκληρά εδώ και μήνες και τις λεηλασίες να είναι συχνό φαινόμενο μάλλον δικαιολογημένα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο πλέον λόγο για μια βαθιά διχοτόμηση στη χώρα που δημιουργεί ένα επικίνδυνο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Photo gallery Βενεζουέλα See Gallery