Εσείς μπορείτε να ονοματίσετε σωστά τα έξι μέρη του κόλπου σας; Γιατί η ζωή σας κρίνεται από αυτό

Εσείς μπορείτε να ονοματίσετε σωστά τα έξι μέρη του κόλπου σας; Γιατί η ζωή σας κρίνεται από αυτό
Medical or gynecological problems. Close up woman in panties with hands holding her crotch
Voyagerix via Getty Images
Medical or gynecological problems. Close up woman in panties with hands holding her crotch

Οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα σχετικά με την ίδια τους την ανατομία και αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο να χάσουν τη ζωή τους.

Έτσι υποστηρίζει μια νέα έρευνα του γυναικολογικού φιλανθρωπικού οργανισμού για τον καρκίνο The Eve Appeal, η οποία ανακάλυψε πως το 44% των γυναικών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον κόλπο τους και το 60% δεν ξέρει που βρίσκεται το αιδοίο τους.

Όταν οι ερευνητές έδειξαν στις γυναίκες ένα διάγραμμα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, λιγότερο από το 1/3 εξ αυτών μπορούσε να αναγνωρίσει και να ονοματίσει σωστά τα έξι τμήματα που το αποτελούν.

Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης Γυναικολογικού Καρκίνου, ο φιλανθρωπικός οργανισμός καλεί τις γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τα σώματά τους καθώς «μπορεί έτσι να σώσουν τη ζωή τους».

Η Athena Lamnisos, CEO του The Eve Appeal, λέει στη HuffPost UK: «Είναι σημαντικό να έχουμε αυτοπεποίθηση για το σώμα μας αλλά η γνώση του σώματός μας είναι ζωτικής σημασίας και η έρευνά μας έδειξε πως οι γυναίκες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον κόλπο τους από το αιδοίο τους».

«Εκλιπαρούμε τις γυναίκες να κατανοήσουν και να αναγνωρίζουν τα σημάδια που τους στέλνει (το σώμα τους). Πρέπει να ξέρουν τι είναι φυσιολογικό για αυτές. Πρέπει να μπορούν να μιλούν ανοιχτά για τις περιόδους τους, τις ακανόνιστες αιμορραγίες και τις όποιες αλλαγές παρατηρούν στο σώμα τους».

Η έρευνα αποκάλυψε πως όταν ζητήθηκε από τις γυναίκες να ονομάσουν την ανδρική ανατομία, οι 7 στις 10 μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά την ακροποσθία, το πέος και τους όρχεις. Αντίθετα, μόνο το 30% από ένα σύνολο 1000 γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα, μπορούσε να αναγνωρίσει σωστά τη γυναικεία ανατομία.

Οι γυναίκες άνω των 65 ετών είχαν την ελάχιστη γνώση. Μόνο μία στις 4 μπορούσε να ονοματίσει σωστά τη γυναικεία ανατομία, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο γυναικολογικού καρκίνου.

«Η έλλειψη βασικής γνώσης για το γυναικείο σώμα ή των συζητήσεων γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η γυναικεία ανατομία, είναι εξαιρετικά ανησυχητική» λέει η Tracie Miles, νοσοκόμα εξειδικευμένη στην πληροφόρηση γύρω από τον γυναικολογικό καρκίνο. «Πώς γίνεται να ζητάμε από τις γυναίκες να ξέρουν τι πρέπει να προσέχουν σχετικά με τις αναπάντεχες αλλαγές στον κόλπο ή το αιδοίο τους ή να γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός γυναικολογικού καρκίνου, αν δεν γνωρίζουν το ίδιο τους το σώμα;».

Η Miles προσθέτει: «Είναι αποδεδειγμένο γεγονός πως η πρόωρη διάγνωση γυναικείου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές, για αυτό και δεν είναι ποτέ νωρίς να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τα νεαρά κορίτσια για τα σώματά τους έχοντας ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους αντί να κρυβόμαστε πίσω από την ντροπή ή τα ταμπού».

Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως ένα εκατομμύριο περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου και 50.000 γυναίκες θα πεθάνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα καρκίνου στο αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στη μήτρα ή στις ωοθήκες.