Τα σενάρια που θα μπορούσαν να στερήσουν την προεδρία από την Κλίντον

Τα σενάρια που θα μπορούσαν να στερήσουν την προεδρία από την Κλίντον
WHITE PLAINS, NY - Second day in a row, Democratic Nominee for President of the United States former Secretary of State Hillary Clinton takes questions from the press corp aboard her new campaign plane bound for Florida campaigning on Tuesday September 6, 2016. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)
WHITE PLAINS, NY - Second day in a row, Democratic Nominee for President of the United States former Secretary of State Hillary Clinton takes questions from the press corp aboard her new campaign plane bound for Florida campaigning on Tuesday September 6, 2016. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Τους χειρότερους «εφιάλτες» της υποψήφιας προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, περιγράφει το BBC ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι η δημοτικότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη το καλοκαίρι, το βρετανικό δίκτυο εξετάζει ορισμένα σενάρια που θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλο νικητή της αναμέτρησης τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νέα σκάνδαλα

Τι είναι χειρότερο από ένα σκάνδαλο; Μα, περισσότερα σκάνδαλα. Η Κλίντον έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε τον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από έρευνες, το FBI διαπίστωσε πως η Κλίντον είχε αποστείλει ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες μέσω ενός απροστάτευτου λογαριασμού, όμως έκρινε πως δεν είναι αναγκαία η σύλληψή της. Να σημειώσουμε ότι η ιστοσελίδα WikiLeaks είχε διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες e-mails της, ενώ μία ημέρα πριν το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, διέρρευσε μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος που αποδείκνυαν το «σαμποτάρισμα» της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς στις Νότιες Πολιτείες. Σύμφωνα με το BBC, μια νέα διαρροή πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι «ο φόβος και ο τρόμος» της υποψηφίας. Εξάλλου ο Τζούλιαν Ασάνζ της WikiLeaks είχε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει με νέα στοιχεία.

Οι «ντροπαλοί» Τραμπίστες

Η Χίλαρι Κλίντον ηγείται στις δημοσκοπήσεις, όμως δεν παύει η διαφορά με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να οξύνεται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με το BBC, ακόμα και εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, ο Τραμπ θα μπορούσε να βγει πρώτος είτε επειδή οι δημοσκόποι δεν υπολογίζουν τόσο το κοινό του Τραμπ (δηλαδή αγνοούν τους λευκούς, ετερόφυλους, μεσήλικους άνδρες) είτε γιατί οι ίδιοι οι υποστηριχτές του Τραμπ ντρέπονται να εκφράσουν δημοσίως τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ο Τραμπ είναι πράγματι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και στις φετινές αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε να συμβάλει ο λεγόμενος «παράγοντας “ντροπαλός” Τόρυ». Το 1992 το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας (επηρεασμένο από τον Τορυισμό) κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 1992, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2015. Ψυχολόγοι και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό φαινόμενο συνδέεται με την ντροπή που νιώθουν αρκετοί συντηρητικοί να εκφράσουν ανοιχτά τις πολιτικές τους απόψεις.

Οι χάκερς του ψηφοδελτίου

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, στο οποίο «ρίχνουν» την ψήφο τους οι ψηφοφόροι. Όπως είναι αναμενόμενο, το σύστημα θα μπορούσε να παραβιαστεί από χάκερς, φόβος που ενισχύεται και από τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων. Κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για την προστασία και καταμέτρηση των ψήφων, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνθήκες ασφαλείας δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένες στις φτωχότερες ή λιγότερο τεχνολογικά αναπτυγμένες περιοχές. Σύμφωνα με το BBC, το FBI είχε προειδοποιήσει ότι χάκερς είχαν καταφέρει να εισβάλουν στο σύστημα του Ιλινόις και της Αριζόνα, ζητώντας την άμεση αναβάθμισή τους. Βέβαια, τον ίδιο εφιάλτη έχει και ο ίδιος ο Τραμπ.

Το «παιχνίδι» των μίντια

Στην Αμερική του θεάματος, το «παιχνίδι» της δημοσιότητας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε μια προεκλογική αναμέτρηση. Θα έχετε ίσως ακούσει ότι η νίκη του Κένεντι έναντι του Νίξον το 1960 ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό στην πρώτη τηλεμαχία εκείνης της προεκλογικής αναμέτρησης, στην οποία έλαμψε σαν «αστέρας του σινεμά». Σύμφωνα με το BBC, τα τηλεοπτικά ντιμπέιτς Κλίντον-Τραμπ -που ξεκινούν την 26η Σεπτεμβρίου- θα μοιάζουν περισσότερο με αγώνες του μποξ και ο αγώνας θα κριθεί με βάση ποιος θα δώσει τα περισσότερα χτυπήματα. Και όλοι ξέρουμε ότι η στρατηγική του Τραμπ βάζει σε προτεραιότητα την επίθεση.

Δημοφιλή