Αγώνας δρόμου στην Καλαματά για να ανοίξουν τα σχολεία και το αεροδρόμιο μετά την θεομηνία

Αγώνας δρόμου στην Καλαματά για να ανοίξουν τα σχολεία και το αεροδρόμιο μετά την θεομηνία
Sooc

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας και όλων των περιοχών της Μεσσηνίας, που χτυπήθηκαν από τη φονική κακοκαιρία, το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Οι πολίτες προσπαθούν, για δεύτερη ημέρα, να απομακρύνουν τις λάσπες και να καθαρίσουν τα σπίτια τους, περισώζοντας ταυτόχρονα ό,τι τους έχει απομείνει από την οικοσκευή ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι τραγική.

Σε ξενοδοχείο διανυκτέρευσαν, με πρόνοια του Δήμου, εβδομήντα σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο ανέστειλε την εξεταστική περίοδο, γιατί η φοιτητική εστία στο ανατολικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είχε καθαριστεί από τα νερά, καθώς και δέκα άτομα που τα σπίτια τους δεν είναι κατάλληλα για να μείνουν.

Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε όλα τα επίπεδα και έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο, με επικεφαλής αντιδημάρχους που εποπτεύουν ανά τομέα την διαδικασία.

Ο Δήμος έκανε αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ και από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικά μηχανήματα, για να αποζημιωθούν. Για ζημιές στην φυτική παραγωγή, οι πληγέντες θα επικοινωνούν με τον προϊστάμενο ή τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ενώ για ζημιές στην κτηνοτροφία και ειδικότερα για πνιγμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι, εντός 48 ωρών, καλούνται να επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ Τρίπολης στα τηλέφωνα 2710 230643 & 6949984395, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη επιτόπια πιστοποίηση.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούν με μηχανήματα σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό και γίνονται εργασίες στον ευρύτερο χώρο, πέριξ του αεροδιαδρόμου, με στόχο να λειτουργήσει, εκ νέου, την Κυριακή.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στον αγωγό λυμάτων, στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος, που απείλησε, όλο το σύστημα διαχείρισης των λυμάτων στην Καλαμάτα. Χρειάσθηκαν εργώδεις και συστηματικές προσπάθειες από εργαζομένους, κυρίως της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης καθώς και συνεχής μεταφορά λυμάτων με βυτιοφόρα, όλη τη νύχτα, προς το βιολογικό καθαρισμό, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Η ζημιά αποκαταστάθηκε πλήρως νωρίς, σήμερα το απόγευμα και πλέον υπάρχει ομαλή ροή των λυμάτων προς το βιολογικό καθαρισμό.

Με συνεργεία του Δήμου και με εργολαβίες ιδιωτών, έχει καθαρισθεί η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών κτηρίων της Καλαμάτας και αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τον Δήμο- υπάρχουν προβλήματα στο 13ο και το 18ο δημοτικό σχολείο, στο ειδικό δημοτικό σχολείο, καθώς και στο 11ο και 15ο νηπιαγωγείο, τα οποία βρίσκονται στον αύλειο χώρο του 13ου δημοτικού σχολείου.

Τέλος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει αγώνα δρόμου και είμαι βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα καλωσορίσουμε τους μαθητές και στα 100 σχολεία μας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή