ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 16:02 EEST | Updated 09/09/2016 16:02 EEST

Πως μια διαφήμιση αθεϊστών στη Δανία έκανε χιλιάδες χριστιανούς να εγκαταλείψουν την Εκκλησία τους

De Agostini / M. Santini via Getty Images
Panorama of Sisimiut, Qeqqata, Greenland, overseas territory of Denmark.

Μπορεί μια διαφημιστική καμπάνια να κάνει τους πιστούς να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους; Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά σίγουρα η περίπτωση της Δανίας είναι αξιοσημείωτη...

Μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, περίπου 10.000 πιστοί εγκατέλειψαν την Εκκλησία της Δανίας και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2007. Για αυτή τη μαζική έξοδο, ευθύνεται κατά πολλούς η καμπάνια εθνικής εμβέλειας που εκπoνεί η Κοινότητα Αθεϊστών της Δανίας και φτάνει στην κορύφωσή της.

Η διαφήμιση της κοινότητας ήταν λιτή. Τα banner που έκαναν την εμφάνισή τους ανά τη χώρα ήταν λιτά και πρόβαλαν ερωτήσεις όπως : «Γιατί να πιστεύετε σε έναν θεό;», «Γιατί η πίστη πρέπει να κοστίζει;», «Πράγματι ο Ιησούς και ο Μωάμεθ μίλησαν με κάποιον θεό;».

Τώρα ο πρόεδρος της Κοινότητας Αθεϊστών της Δανίας, Anders Stjernholm δηλώνει ικανοποιημένος που οι Δανοί «έδραξαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες» και μιλώντας την εφημερίδα Politiken τονίζει πως σε πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχει παρατηρηθεί πως πολλοί Δανοί δεν είναι στην πραγματικότητα πιστοί χριστιανοί. «Εκτιμώ πως οι αποχωρήσεις αποδεικνύει πως οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να υπάρχει ένας θεσμός όπως η Εκκλησία της Δανίας η οποία μάλιστα έχει τόσο μεγάλη επιρροή και παίρνει τα χρήαμτά τους».

Σημειώνεται πως οι Δανοί πολίτες κατά τη βάπτισή τους γίνονται αυτομάτως μέλη της Εκκλησίας της Δανίας και μπορούν να αποχωρήσουν υποβάλλονται σχετική έγγραφη αίτηση στην ενορία τους ή εάν αλλάξουν πίστη.

Η δε Εκκλησία χρηματοδοτείται, εν μέρει, από έναν φόρο που είναι ενσωματωμένος στις κανονικές εισφορές των μελών της. Ο φόρος αναλογεί στο 0,5% έως 1,5% των φορολογικών υποχρεώσεων των μελών ανάλογα με τον Δήμο και δεν αποκλείεται να έχει κάτι...να κάνει με τις αποχωρήσεις αν και δεν δικαιολογεί την ξαφνική απόφαση για αποχωρήσεις που συμπίπτει με την καμπάνια της Κοινότητας των Αθεϊστών.

Sponsored Post