ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 15:53 EEST | Updated 09/09/2016 15:54 EEST

Πώς να καταλάβετε τον χαρακτήρα κάποιου από την ιδιοσυγκρασία του ως βρέφος

moodboard via Getty Images
Toddler takes first steps encouragement of other babies

Μπορεί ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου να διαμορφώνεται συνεχώς, ιδιαίτερα όταν είναι ακόμα παιδί, όμως δεν παύει να υπάρχει μια συνοχή στην ιδιοσυγκρασία του καθενός από εμάς από την βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση. Σύμφωνα με το BBC μάλιστα, το οποίο επικαλείται νέες και παλαιότερες έρευνες ψυχολόγων, μπορεί να καταλάβει κανείς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που θα αποκτήσει κάποιος όταν ωριμάσει ήδη από όταν κοιμάται στην κούνια του.

Παρότι τα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το δεύτερο ή τρίτο έτος της ηλικίας τους να μην έχουν διαμορφώσει ακόμα αυτό που λέμε «χαρακτήρα» όμως έχουν την δική τους ιδιοσυγκρασία. Κάποια μωρά γελάνε συνεχώς, άλλα γκρινιάζουν και κλαίνε με το παραμικρό, μερικά δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτό που κάνουν, ενώ σε άλλα μπορείς να αποσπάσεις εύκολα την προσοχή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μωρά που γελούν συχνά και η φροντίδα τους περιγράφεται ως «εύκολη» από τους γονείς τους, είναι λιγότερο νευρωτικά ως παιδιά και ενήλικες, δηλαδή δείχνουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, σε σχέση με τα «δύσκολα» μωρά που κλαίνε συνεχώς.

Ακόμα, εκείνα που έδειχναν αφοσιωμένα σε αυτό που έκαναν (π.χ. όταν έτρωγαν, γιατί τι άλλο να κάνει ένα μωρό) είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ελλειμματική προσοχή αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με αυτά που μπορούσες να αποσπάσεις εύκολα την προσοχή τους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν αποδείχτηκε ότι τα πιο χαμογελαστά μωρά γίνονται πιο κοινωνικοί ενήλικες. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε μια ρωσική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Personality and Individual Differences». Η παρατήρηση της ιδιοσυγκρασίας των βρεφών είναι σημαντική, καθώς μπορούν με αυτό τον τρόπο να διορθωθούν στοιχεία που μπορεί να φέρουν προβλήματα στο άτομο κατά την ανάπτυξή του.