ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 18:07 EEST | Updated 09/09/2016 18:07 EEST

Και όμως, είναι παράνομο να ανεβάσετε φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ σε νυχτερινό φόντο στο Facebook

Chesnot via Getty Images
PARIS, FRANCE - DECEMBER 21: The Eiffel Tower by night is seen from the 'Arc de triomphe' on December 21, 2015 in Paris, France. Tourists from around the world will visit the Champs-Elysees, Eiffel tower, department stores, and surrounding neighborhoods to enjoy the magic of the end of year illuminations. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Το να δημοσιεύσετε στο Facebook μια φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ σε νυχτερινό φόντο χωρίς να πληρώσετε θα μπορούσε ενδεχομένως να σας φέρει σε μπελάδες. Το ίδιο ισχύει και για σειρά έργων τέχνης που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και προστατεύονται από τον νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όσο περίεργο και εάν ακούγεται αυτό στην εποχή των social media, πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, απαγορεύουν την φωτογράφιση προστατευμένων μνημείων και έργων τέχνης εάν οι φωτογραφίες προορίζονται για δημοσίευση ή πώληση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οδηγία 2001/29/ΕΚ προβλέπει τη δυνατότητα των κρατών μελών να μπορούν να έχουν ρήτρα «ελευθερίας πανοράματος» στους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων τους, όμως αυτός ο κανόνας δεν απαιτείται. Έτσι στη χώρα μας, όπως και στη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, δεν υπάρχει καμία ελευθερία.

Σύμφωνα με το Politico, την επόμενη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, αν και η χώρα επιμένει να κρατά μια προστατευτική στάση απέναντι στα έργα τέχνης και τα μνημεία. Θεωρητικά, εάν επί παραδείγματι κανείς δημοσιεύσει χωρίς άδεια την φωτογραφία της «πυραμίδας» του Λούβρου, τότε ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζεται τόσο συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η χώρα μας φαίνεται να είναι ανοιχτή στην εφαρμογή της οδηγίας για την ελευθερία του πανοράματος, καθώς ο Ευρωπαίος Επίτροπος Günther Oettinger δήλωσε στο Politico ότι 25 εκ των 26 κρατών-μελών της ΕΕ αναλογίζονται να κάνουν αυτό το βήμα. Η μοναδική χώρα ως τώρα που αντιστέκεται δεν είναι άλλη από τη Γαλλία.

Sponsored Post