ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2016 08:38 EEST | Updated 13/09/2016 10:48 EEST

Και όμως ο Τραμπ έχει λάβει επίσης δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the National Guard Association of the United States, Monday, Sept. 12, 2016, in Baltimore. (AP Photo/Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS
Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the National Guard Association of the United States, Monday, Sept. 12, 2016, in Baltimore. (AP Photo/Evan Vucci)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έδωσε έμφαση πολλές φορές στην επιχειρηματική του εμπειρία, ενώ δηλώνει υπερήφανα ότι «έχει δώσει σε όλους» ανταποδίδοντας χάρες που του έκαναν.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τις συνεισφορές του στο δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα (Donald J. Trump Foundation), καθώς έχει να το επιχορηγήσει από το 2008, μεταδίδει το CNN.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τραμπ προσέλαβε Ισπανό ακροδεξιό οικονομολόγο για να προσελκύσει τους Ισπανόφωνους

Με τα χρήματα των άλλων...

Σε έρευνα που έκανε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στα φορολογικά αρχεία του ιδρύματος, διαπίστωσε ότι αυτό έχει λάβει δωρεές μεγαλύτερες των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από άλλους οργανισμούς και ιδιώτες. Επίσης, το ίδρυμα έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια από τα ποσά αυτά στη χρηματοδότηση δράσεων φιλανθρωπίας μέχρι το 2009, ενώ ο Τραμπ δεν έχει κάνει κάποια χρηματική δωρεά από την περίοδο εκείνη και μετά.

Το ίδρυμα εμφανίζεται να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ένας οργανισμός που χορηγεί οικονομικά ποσά τα οποία συγκεντρώνει από άλλους φορείς, όπως, ο παγκόσμιος φορέας μετάδοσης αγωνισμάτων πάλης (World Wrestling Entertainment) που χορήγησε 1 εκατ. δολάρια το 2009. Το ίδρυμα έλαβε επίσης δωρεά 500.000 δολαρίων από το NBC Universal, το οποίο μετέδιδε το τηλεοπτικό σόου του Τραμπ, “Ο Μαθητευόμενος.”

Ασυνήθιστη πρακτική

Οι ειδικοί σε θέματα φιλανθρωπικής δράσης εκτιμούν ότι η πρακτική που εφαρμόζει το Ίδρυμα Τραμπ είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη, καθώς τα ιδιωτικά οικογενειακά ιδρύματα χρηματοδοτούν διάφορες δράσεις φιλανθρωπίας από τον προσωπικό πλούτο των ιδρυτών. “Είναι πραγματικά ασυνήθιστο για ένα ιδιωτικό ίδρυμα που φέρει το όνομα κάποιου να μη λαμβάνει χρηματοδότηση από τον ίδιο,” δηλώνει ο Ρίτσαρντ Μάρκερ, καθηγητής σε Θέματα Φιλανθρωπικής Δράσης, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Πάρα το γεγονός ότι η πρακτική αυτή, είναι ασυνήθιστη ωστόσο, δεν είναι παράνομη εάν τηρούνται άλλες προϋποθέσεις τόνισε ο Μάρκερ, υποστηρίζοντας ότι πολλά ιδρύματα δέχονται δωρεές από ιδιώτες κι άλλους οργανισμούς, ενώ συνεισφέρουν σε αυτά και οι ιδρυτές τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια, το ίδρυμα του Τραμπ έχει διαθέσει χρήματα σε δεκάδες οργανισμούς, μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τον Τραμπ. Είναι χαρακτηριστική η δωρεά 100.000 δολαρίων το 2012 στο ίδρυμα Citizens United Foundation που υποστηρίζει οικονομικά την αναφερόμενη με το ίδιο όνομα οργάνωση. Ο Ντέϊβιντ Μπόσι, πρόεδρος της οργάνωσης, έγινε υποδιευθυντής στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Υπόνοια συμφερόντων...

Μεταξύ του 2009 και του 2010, το ίδρυμα του Τραμπ έκανε δωρεά 150.000 δολαρίων στο ίδρυμα της αστυνομίας του Παλμ Μπιτς (The Palm Beach Police Foundation) το οποίο υποστηρίζει τους αστυνομικούς στην περιοχή της Φλόριντα, όπου ο Τραμπ διατηρεί περιουσιακά στοιχεία.

Από την άλλη μεριά, η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο για τις σχέσεις και το ρόλο που είχε στο Ίδρυμα Κλίντον την περίοδο της θητείας της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Ο Τραμπ καταγγέλλει ότι το ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον, λαμβάνοντας χορηγίες από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό των ΗΠΑ, στην ουσία, λειτουργούσε ως ένας μηχανισμός “δούναι και λαβείν”μεταξύ των δωρητών και της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)