ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2016 04:58 EEST | Updated 14/09/2016 04:59 EEST

«Το συκώτι της μοιάζει με πατέ!». Αντιδράσεις με εκπομπή του BBC που κάνει αυτοψία σε παχύσαρκους

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει μια εκπομπή του BBC3 με θέμα την παχυσαρκία και τίτλο «Obesity: Post Mortem». Σε αυτή, ιατροδικαστές εξετάζουν παχύσαρκους ανθρώπους που έχουν φύγει πρόσφατα από την ζωή, με στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα το πως επιδρά στην υγεία μας η απόθεση μεγάλης ποσότητας λίπους στο σώμα μας.

«Τόσο πολύ αηδιαστικό. Το συκώτι της μοιάζει με πατέ», ακούγονται να λένε οι ιατροδικαστές την ώρα της αυτοψίας μιας γυναίκας.

Παρόλο που η εκπομπή συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ», δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το περιεχόμενό της είναι αρκετά αμφιλεγόμενο, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των παχύσαρκων ανθρώπων.

Στο πρώτο επεισόδιο οι ιατροδικαστές εξετάζουν το σώμα μιας γυναίκας, τα στοιχεία της οποίας δεν γνωρίζουμε. Η γυναίκα είχε δωρίσει το σώμα της στην επιστήμη και κατέληξε να γίνεται δημόσιο θέαμα στο όνομα της επιστήμης. Μόνο που οι περιγραφές των γιατρών είναι γλαφυρές και συχνά δεν είναι κατανοητό ότι μιλούν για κάποιον άνθρωπο.

«Μοιάζει με βούτυρο», λέει ένας από τους γιατρούς την ώρα που διανοίγουν το σώμα της.

Όπως είναι αναμενόμενο, η εκπομπή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με τον Guardian να τονίζει: «αφήνεται να εννοηθεί ότι η παχυσαρκία είναι λάθος του ατόμου και όχι ένας δείκτης μιας σειράς παραγόντων, όπως είναι η φτώχεια, τα γονίδια, τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχολογία. Το σώμα βγαίνει εκτός πλαισίου, χάνει την ανθρώπινη υπόστασή του. Τέτοιες αναπαραστάσεις μπορούν μόνο να ενισχύσουν την παθολογία των παχύσαρκων, τροφοδοτώντας την προκατάληψη μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων. Αυτό το πρόγραμμα είναι πραγματικό θέαμα. Εάν η εκπομπή “Obesity: The Post Mortem” αποκαλύπτει κάτι, αυτό είναι ότι ακόμα και στον θάνατο, οι παχύσαρκοι δεν είναι ελεύθεροι από την ανώφελη ενοχοποίηση».