ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/09/2016 08:39 EEST | Updated 14/09/2016 08:39 EEST

Πόσο καλή ιδέα είναι η κομματικοποίηση του προσφυγικού;

SOOC

Επανέρχεται με πολιτικούς - κομματικούς όρους η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος μετά την απόφαση τριών συλλόγων γονέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης να μην δεχθούν προσφυγόπουλα και την δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη πως οι αντιδρούντες ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ.

Την ίδια ώρα η κρίση που σοβούσε στις σχέσεις Μουζάλα – Βουδούρη δημοσιοποιήθηκε και λύθηκε με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την άμεση και «ξερή» αποδοχή της από το Μαξίμου. Η αδυναμία συνεργασίας του αναπληρωτή υπουργού που «έχει πάρει πάνω του» την επίλυση των προβλημάτων με τους πρόσφυγες με τον αποχωρήσαντα γενικό γραμματέα ήταν σχεδόν σε όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την συνεργασία τους, γι’ αυτό και δεν έβγαινε το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του Οδυσσέα Βουδούρη. Η τελευταία αφορμή, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, φέρεται να είναι η πρόθεση του Οδ. Βουδούρη να τοποθετήσει διευθύντρια στην υπηρεσία η οποία δεν είχε την συναίνεση του Γ. Μουζάλα.

Η ΝΔ έσπευσε να εκμεταλλευτεί την απομάκρυνση Βουδούρη με τον εκπρόσωπό της Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι είναι «η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας». Πάντως η άμεση αποδοχή της παραίτησης Βουδούρη δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να αναθέσει την διαχείριση του προσφυγικού στον Γιάννη Μουζάλα και εμμένει στην επιλογή του.

Ωστόσο, το προσφυγικό συζητείται πια υπό άλλους όρους μετά από όσα συνέβησαν στο Ωραιόκαστρο. Η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε (πιθανότατα κατευθυνόμενο) «κύμα» αναλόγων αποφάσεων από συλλόγους γονέων ή από δήμους. Γι’ αυτό ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων γονέων ή των δήμων το ποια παιδιά θα πάνε στα σχολεία. Και γι’ αυτό κάλεσε τη ΝΔ να αποστασιοποιηθεί από τέτοιες κινήσεις. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τοπικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συνδέονται» με τις μεμονωμένες αντιδράσεις που υπερπροβάλλονται από τα μίντια.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ ως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για όσα συνέβησαν στο Ωραιόκαστρο, γεγονός που ίσως δείχνει έλλειψη στρατηγικής προσέγγισης επί του προσφυγικού.