ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2016 08:06 EEST | Updated 14/09/2016 08:07 EEST

Γερμανίδα εντεταλμένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Πρέπει να πάρουμε περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Berlin, Germany - February 25: Baerbel Kofler, Commissioner for Human Rights of the German Federal Government, poses during a portrait session on February 25, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)
Michael Gottschalk via Getty Images
Berlin, Germany - February 25: Baerbel Kofler, Commissioner for Human Rights of the German Federal Government, poses during a portrait session on February 25, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

Την ανάγκη η Γερμανία να υποδεχτεί πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα τόνισε η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπέρμπελ Κόφλερ σε συνέντευξή της στην Die Welt, επικρίνοντας την στάση του Βερολίνου στο προσφυγικό.

«Συγγενείς ανθρώπων στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που ζουν στην Ελλάδα, θα πρέπει το συντομότερο να έρθουν σε μας. Αυτό θα βοηθούσε τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και θα ανακούφιζε σημαντικά τις ελληνικές αρχές. Θα ήταν το πρώτο βήμα. Επιπλέον από τον Μάρτιο, από τότε που ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, έχουν έρθει στην Ελλάδα 13.000 πρόσφυγες. Και από αυτούς θα πρέπει να δεχθούμε ένα ποσοστό, εμείς και άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιταχύνουμε κυρίως την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων».

Σε ερώτηση για τον αριθμό των Σύριων που στέλνει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει η συμφωνία, η κ. Κόφλερ είπε ότι τον θεωρεί πολύ μικρό. «Αν αναλογιστεί κανείς τους πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους στην Τουρκία και όλους εκείνους που ζητούν άσυλο, στέλνει η Τουρκία προς την ΕΕ έναν απαράδεκτα μικρό αριθμό προσφύγων. Είναι κάτι για το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στην Άγκυρα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο συμφωνημένος αριθμός είναι 72.000.

«Ακόμη κι αυτός είναι πολύ χαμηλός ως στόχος. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, ακόμη κι αν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι και η τελευταία λέξη», τόνισε.

Η κ. Κόφλερ τόνισε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασθενεί τη δημοκρατία με τις απολύσεις πανεπιστημιακών, την φίμωση του Τύπου και την δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων. Γι' αυτό τον λόγο τόνισε ότι είναι ενάντια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Ήμουν ανέκαθεν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ταίριαζαν παλαιότερα πολύ περισσότερο στο πολιτικό σκηνικό από ό,τι σήμερα. Αλλά για ενδεχόμενη ένταξη μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε. Μια δημοκρατική, φιλελεύθερη Τουρκία στην ΕΕ παραμένει ένα ωραίο όραμα», είπε.