ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/09/2016 03:39 EEST | Updated 14/09/2016 05:50 EEST

Αρχίζουν οι συζητήσεις για τα εργασιακά

Sooc

Στο «φουλ» έχουν βάλει τις μηχανές της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και δανειστές με στόχο αυτός ο γύρος των συνομιλιών να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή. Μετά το χθεσινό άνοιγμα όλης της «βεντάλιας» των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν τις επόμενες ημέρες από σήμερα μπαίνουν στο τραπέζι δαπάνες, έσοδα, αλλά και το δύσκολο θέμα των εργασιακών.

Σήμερα, Τετάρτη, άλλωστε αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία αφορούν το «πλαστικό χρήμα» και τα «αδήλωτα εισοδήματα», τα οποία αρχικά μπλοκαρίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη HuffPost Greece κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους δανειστές ότι δεν πρόκειται για προστασία λογαριασμού, όπως λανθασμένα είχαν καταλάβει. Ο κ. Τσακαλώτος τους εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες από τον ακατάσχετο λογαριασμό στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, αλλά και τους εργαζόμενους τους.

Όπως φαίνεται μετά και από αυτές τις διευκρινίσεις της Ελληνικής πλευράς οι θεσμοί ήρθαν σε αρχική συμφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» και πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.

Επιστροφή στα εργασιακά

Από σήμερα, Τετάρτη, θα βρεθούν και πάλι στο τραπέζι και τα εργασιακά. Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει το νέο εργασιακό τοπίο στη χώρα.

Ήδη ο υπουργός έσπευσε να στοχοποιήσει το ΔΝΤ ως το μεγάλο αντίπαλο σε αυτή τη διελκυστίνδα, καθώς αυτό παρουσιάζει τις πιο «νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις».

Η συζήτηση θα ανοίξει για τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγματεύσεις τα οποία αφορούν:

Ομαδικές απολύσεις: Οι δανειστές επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων την ώρα που εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Lafarge.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο την υποχρέωση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το ελληνικό υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας προτίθεται να ζητήσει από τους εκπροσώπους των θεσμών να μην ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις το θέμα έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Κατώτατος μισθός και Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση έχοντας στα χέρια της το ισχυρό χαρτί της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Αντίθετα οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ορίζεται από την κεντρική διοίκηση.

Επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων: Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψει η ισχύς των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Λειτουργία των συνδικάτων: Οι δανειστές ζητούν εκσυγχρονισμό του νόμου θέμα το οποίο επιθυμεί και το υπουργείο Εργασίας χωρίς ωστόσο να χαθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το δικαίωμα της απεργίας: Οι δανειστές απαιτούν να αφαιρεθεί από το διοικητικό συμβούλιο των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων το δικαίωμα κήρυξης απεργίας με απόφαση του και την απόφαση να λαμβάνει το 51% των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για σήμερα Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

09:00 -10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (​Ε.​Τσακαλώτος - Γ.​Σταθάκης)

10.00-11.00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών-Κοινωνική πρόνοια (Γ.​Χουλιαράκης-Θ. Φωτίου)

11.00- 12.30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άλλα φορολογικά θέματα (Ε. Τσακαλώτος-Τρ. Αλεξιάδης-Γ. Πιτσιλής)

12.30-13.30 Εργασιακά (Γ. Κατρούγκαλος)

14.30-15.30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Χ. Βερναρδάκης- Γ. Χουλιαράκης)