ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/09/2016 06:10 EEST | Updated 14/09/2016 14:52 EEST

Φίλης: Όσοι φωνάζουν για τα παιδιά των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στη ΝΔ

Nikos Libertas / SOOC

Για μεμονωμένο φαινόμενο που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σχετικά με την απόφαση των συλλόγων γονέων στο 1ο, 2ο και 5ο Σχολείο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πανε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο.

Κάλεσε μάλιστα τις τοπικές αρχές να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να τηρούν τη νομιμότητα.

Όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς πρέπει να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις. Εκτίμησε μάλιστα, ότι αυτοί που φωνάζουν στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα να πάρουν θέση.

Ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι το κράτος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Εξήγησε ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων και τόνισε ότι σχολικές δομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, αν είναι πολύ μακριά από την πόλη, ή αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής αγωγής, καθώς όπως σημείωσε δε θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά.

Σημειώνεται πως το απόγευμα ο κ. Φίλης διέψευσε τα περί δήλωσής του για υποκίνηση από τη ΝΔ του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου του Ωραιοκάστρου. Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρει ότι από «απροσεξία ή παρανόηση» ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ εμφανίζει τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη να έχει δηλώσει ότι: «Όσοι φωνάζουν για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στη ΝΔ».