ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2016 11:09 EEST | Updated 15/09/2016 11:14 EEST

Κομισιόν: Αυτές οι 81 χώρες ίσως χρειαστεί να ελεγχθούν για διευκόλυνση φοροαποφυγής

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this April 28, 2016 file photo, a man looks at an electronic stock indicator of a securities firm in Tokyo as Japanese stocks tumbled 3.6 percent to 16,666.05 and the yen surged after the central bank dashed investors' hopes for more stimulus. Leaders of the Group of Seven rich nations will undoubtedly voice unity over fighting terrorism, pandemics and tax evasion at their summit in Japan starting on Thursday, May 26. Finding a consensus on how to breathe life into their sluggish economies is proving more elusive. (AP Photo/Shizuo Kambayashi, File)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη μια λίστα 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και ενδεχομένως να υποστούν ακόμα και κυρώσεις εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αυτός ο κατάλογος είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με την πρώτη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρείες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες.

Η προκαταρκτική λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που ευρέως θεωρούνται ότι διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, όπως ο Παναμάς, οι Βερμούδες και το Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει, ωστόσο, και οικονομικά και πολιτικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η αρχική λίστα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όλων των χωρών του κόσμου και βασίζεται σε δείκτες όπως οι οικονομικοί δεσμοί με την Ε.Ε. και ο όγκος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν ποιες χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας ίσως να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά στις φορολογικές τους πρακτικές.

Στο τέλος της διαδικασίας, εάν μια χώρα θεωρηθεί «φορολογικός παράδεισος» από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αρνηθεί να συνεργαστεί για να αλλάξει την πρακτική της, ίσως υποστεί κυρώσεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)