ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/09/2016 14:11 EEST | Updated 15/09/2016 14:11 EEST

Frontex: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία. Σταθεροί οι αριθμοί στην Ελλάδα με μικρή αύξηση τον Αύγουστο

ASSOCIATED PRESS
Two children prepare to disembark with other 53 migrants and refugees from a Norwegian Frontex patrol vessel after they were rescued near the shores of the Greek island of Lesbos, Greece, Tuesday, March 22, 2016. The European Union border control agency Frontex says it's seeking 1,500 police officers and 50 readmissions officers from the bloc's member states to help Greece return migrants to Turkey. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η Ιταλία υποδέχθηκε τον Αύγουστο 23.000 μετανάστες παρόμοιο αριθμό δηλαδή, με τον Αύγουστο του 2015, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Frontex. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που καταγράφηκε στο δρομολόγιο της Κεντρικής Μεσογείου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 είναι 117.900, επίσης κοντά στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η Λιβύη είναι μακράν η κύρια χώρα αναχώρησης. Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών σε αυτήν την διαδρομή, και ακολουθούν μετανάστες από την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές.

- Ανατολική Μεσόγειος

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρέμειναν αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ. Τον Αύγουστο, ο αριθμός μειώθηκε σε 3.430, κάτω από 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση - για πρώτη φορά - τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Τον Ιούλιο, 2.030 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

- Δυτικά Βαλκάνια

Στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, 1.080 άνθρωποι εντοπίστηκαν από τη Φρόντεξ, μόνο ένα κλάσμα των μηνιαίων συνόλων από την αρχή του έτους. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνέχισαν να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή. Η παραπάνω ροή μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, όταν η Φρόντεξ έστειλε περισσότερους υπαλλήλους της στη Βουλγαρία και η Ουγγαρία εφάρμοσε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές θέσεις στα εξωτερικά σύνορα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)