Στουρνάρας: Η χρηματοδότηση κρίσιμος παράγοντας στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Στουρνάρας: Η χρηματοδότηση κρίσιμος παράγοντας στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας
Eurokinissi

Το μη διατηρήσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα άλλαξε στην περίοδο της κρίσης, ωστόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει κρίσιμο προκειμένου να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει μέσα από την κρίση. Το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, η οποία είχε ανοίξει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, είχε εξαλειφθεί μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τώρα σχεδόν μηδενισμένο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2008 έχει συντελεστεί λόγω της πτώσης των εισαγωγών, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (με εξαίρεση τη ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 27% σε πραγματικούς όρους. Επιπλέον, το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις εξαγωγές έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2010, ιδιαίτερα στις χώρες εκτός ΕΕ. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυμαίνονται πλέον στο 63% του ΑΕΠ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα