ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/09/2016 10:37 EEST | Updated 16/09/2016 10:50 EEST

Εμπλοκή με τους δανειστές για το ακατάσχετο επαγγελματικών λογαριασμών. Πρόοδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

eurokinissi

Πολύ πιθανό φαίνεται τελικά να μην προχωρήσει η πρωθυπουργική εξαγγελία του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, όπως προκύπτει από κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης με τους δανειστές.

Τελικά οι θεσμοί έμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους στήνοντας όπως είχε αποκαλύψει η HuffPost Greece «μπλόκο» στα σχεδία της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις αναπάντητοι «γρίφοι» και 13 ημέρες διορία στην κυβέρνηση από τους δανειστές

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετικό το γενικό συμπέρασμα των επαφών με τους δανειστές, με κορυφαίο στέλεχος να δηλώνει χαρακτηριστικά «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Αναφορικά στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με έναν εφαρμοστικό νόμο, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θεωρεί ρεαλιστικά τα χρονικά ορόσημα της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG, και της 10ης Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης, στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Επίσης έγινε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε αντιδιαστολή με το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια στο οποίο, όπως σημειώθηκε, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα, αν και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

Επιμέρους, στο θέμα του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός συνοδεύεται από αναζήτηση μεγαλύτερων κινήτρων ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η εισπραξιμότητα ΦΠΑ.