ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/09/2016 09:48 EEST | Updated 19/09/2016 14:06 EEST

Βουλή: Aνεξέλεγκτη καταπάτηση των δημοσίων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα δείχνει έγγραφο που κατέθεσε ο Τρ. Αλεξιάδης

Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων υποδεικνύει έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ε. Μπασιάκου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του taxheaven.gr, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας της χώρας δείχνουν ότι στην Αττική το ποσοστό των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων προσεγγίζει το 80% του συνόλου των ακινήτων, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων κυμαίνονται από 47% έως και 70%.

Οι περιφερειακές διευθύνσεις ζητούν βοήθεια για τη διενέργεια διοικητικών πράξεων αποβολής των καταπατητών επισημαίνοντας ότι οι ελλείψεις των στοιχειωδών αυτών εφοδίων είναι οι αιτίες για τις αδυναμίες τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Αναλυτικότερα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής: Τα δημόσια ακίνητα είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που πιθανόν προσεγγίζει το 80%

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας: Μέχρι και 70%, ενώ ένα 10% δεν μπορεί να εντοπιστεί λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισμού στους φακέλους. Μεγάλο μέρος είναι καταπατημένα από τους Δήμους με την μορφή των κοινόχρηστων χώρων.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας: Κατέχονται αυθαίρετα 498 δημόσια κτήματα.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Αιγαίου: Τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της Δημόσιας Αστικής και Αγροτικής Γης είναι, αντίστοιχα, 47% και 64%.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Κρήτης: Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ηρακλείου, 24 είναι καταπατημένα, άλλα εξ' ολοκλήρου και άλλα σε τμήματα αυτών. Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Χανίων, έχουν καταπατηθεί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα. Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ρεθύμνου, έχουν καταπατηθεί 61 Δημόσια κτήματα, μερικά εξ αυτών (παλαιοί αιγιαλοί) εν μέρει. Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Λασιθίου, έχει καταπατηθεί 1 δημόσιο κτήμα.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας -Θράκης: Τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα ανέρχονται περίπου σε 433. Τα καταπατημένα  δημόσια ακίνητα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 1.281.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδα-Ιονίου: Τα καταγεγραμμένα δημόσια Ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στο ν. Αχαϊας είναι 1706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημένα.

Πηγή: taxheaven.gr