ΔΙΕΘΝΕΣ
19/09/2016 10:48 EEST | Updated 19/09/2016 10:49 EEST

Αρσενικές οχιές από διαφορετικά είδη σε πρωτοφανή «τελετουργική μονομαχία» για μια θηλυκιά

Το να συναντήσεις στον δρόμο σου ένα φίδι σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Το να συναντήσεις ένα φίδι και να είναι οχιά, είναι επικίνδυνο. Το να συναντήσεις δύο οχιές, είναι πολύ επικίνδυνο. Το να συναντήσεις δύο οχιές που...πλακώνονται στο ξύλο για τα μάτια μιας τρίτης, θηλυκιάς, είναι από τα άγραφα- αλλά αυτό ακριβώς συνέβη στη Ντον Κέλι από το Αρκάνσας, η οποία κατέγραψε την αναμέτρηση με το κινητό της.

«Μεγάλωσα σε αγρόκτημα και με συναρπάζουν όλα τα ζώα- και 50 χρόνια τώρα, δεν είχα δει ποτέ δει δύο φίδια να αλληλεπιδρούν με αυτόν τον τρόπο» λέει η ίδια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η Κέλι δεν ήξερε πόσο ασυνήθιστη είναι αυτή η συμπεριφορά μέχρι που έστειλε το βίντεό της σε έναν ειδικό οικολογίας και άγριας ζωής, τον Ντέιβιντ Στιν, του Πανεπιστημίου Όμπερν, που έχει ως χόμπι την ταυτοποίηση των ειδών φιδιών που βρίσκει στο Twitter και το Facebook. «Κατάλαβα αμέσως ότι έβλεπα κάτι που θα εξέπληττε τους πάντες» λέει ο ίδιος. «Είναι ασυνήθιστο να δει κανείς φίδια να μάχονται μεταξύ τους, αλλά αυτό που κάνει αυτή την παρατήρηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη- ένα cottonmouth (Agkistrodon piscivorus) και ένα copperhead (Agkistrodon contortrix).

Το ερώτημα που προκύπτει από ζωολογικής πλευράς είναι εάν αυτό υποδεικνύει ότι τα δύο αυτά είδη (που είναι όντως συγγενικά) ζευγαρώνουν ελεύθερα στη φύση: Υβρίδια των δύο ειδών έχουν προκύψει σε αιχμαλωσία, αλλά πάρα πολύ σπάνια στη φύση.

Και τα δύο είδη είναι δηλητηριώδη και συναντώνται στην Αμερική. Τα αρσενικά του κάθε είδους είναι γνωστό πως πραγματοποιούν «τελετουργικές μονομαχίες» καθώς ανταγωνίζονται για τα θηλυκά. Ωστόσο δύο αρσενικά από αυτά τα διαφορετικά είδη να «παλεύουν» σε έναν τέτοιο «αγώνα πάλης», είναι κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Σε τέτοιες αναμετρήσεις, οι οχιές παλεύουν μέχρι το ένα να τα παρατήσει και να τραπεί σε φυγή. Όσο συμβαίνει αυτό, δεν δίνουν και πολλή σημασία στον περίγυρό τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσο παλεύουν δεν δαγκώνουν Συνήθως το μεγαλύτερο κερδίζει, με τον ηττημένο να περνά ένα χρονικό διάστημα μεταξύ μίας ημέρας και μίας εβδομάδας πριν ξαναπροσπαθήσει να βρει ταίρι.