Ερντογάν: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ερντογάν: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
(Photo by Volkan Furuncu/Anadolu Agency/Getty Images)
(Photo by Volkan Furuncu/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ενώ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ενδέχεται να δοθεί παράταση στην τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Μπορεί να παρατεθεί για τρεις ή για έναν μήνα. Οι άνθρωποι του Γκιουλέν έχουν διεισδύσει παντού. Θα βρούμε τους πραξικοπηματίες αυτούς και θα συνεχιστούν οι συλλήψεις. Σ' αυτό θα βοηθήσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δήλωσε.

Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ με αφορμή του προσφυγικό ζήτημα, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία τήρησε τις υποσχέσεις της προς την ΕΕ. Αλλά πρόκειται για αμφίδρομη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η ΕΕ απέτυχε στα καθήκοντα που ανέλαβε. Θέλουμε η ΕΕ να τηρεί έντιμη στάση». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ζητούν να τηρήσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά εκείνοι δεν κάνουν κάτι για την κατάργηση των θεωρήσεων».

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο χότζας Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, είπε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει τη στήριξη διαφόρων χωρών ώστε να δοθεί τέλος τις δραστηριότητες του Γκιουλέν. Ως προς τις ΗΠΑ είπε «είμαστε σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όταν εκείνοι ζητούν από μας κάποιον τρομοκράτη τους τον δίνουμε. Άρα με βάση και τη σχετική διμερή συμφωνία που έχουμε υπογράψει, θα πρέπει το άτομο αυτό τουλάχιστο να προσαχθεί ή να συλληφθεί. Δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν προβεί ακόμη σ' αυτό το βήμα».

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ερντογάν είπε ότι προϋπόθεση για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Συρία είναι να απομακρυνθεί ο Άσαντ, ότι το PYD, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, «είναι απειλή για την Τουρκία» και ότι σε περίπτωση επέμβασης στη Ράκα η Τουρκία δεν θα κινηθεί μονομερώς, αλλά μαζί με τους συμμάχους. Σύμφωνα με τον Ερντογάν η μεταβατική περίοδος στη Συρία δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον Άσαντ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ.

Δημοφιλή