Η Mary Katrantzou επέστρεψε στις ελληνικές ρίζες της και παρουσίασε την καλύτερη collection της έως σήμερα

Η Mary Katrantzou επέστρεψε στις ελληνικές ρίζες της και παρουσίασε την καλύτερη collection της έως σήμερα

Τι προκύπτει από τον συνδυασμό του Μινωικού πολιτισμού με την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του '70; Μάλλον η καλύτερη collection που έχει παρουσιάσει η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Mary Katrantzou έως σήμερα.

Αναμιγνύοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον φουτουρισμό, την ροκ διάθεση και τα seventies, η Katrantzou κατάφερε να επαναφέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της μόδας, μακριά από τα χρέη, τη χρεοκοπία και την προσφυγική κρίση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο εκτενές αφιέρωμά της η αμερικανική Vogue.

«Όλα είχαν να κάνουν με την Ελλάδα. Κοιτούσα στον Μινωικό πολιτισμό και λειτουργούσα με έναν τρόπο που νιώθω ότι είναι πρωτότυπος για μένα. Δεν ήθελα να απομακρυνθώ από τα μοτίβα, από τα γραφήματα, από τις σιλουέτες που έχω ξανακάνει. Ήθελα να το κρατήσω αληθινό,» δήλωσε ίδια για την collection που δημιούργησε για σε Σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017, η οποία και δημιούργησε αίσθηση στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Και πώς θα μπορούσε να μην εντυπωσιάσει; Υπήρχαν φορέματα σε Α γραμμή που είχαν επάνω τυπωμένες άμαξες ή αναβάτες. Υπήρχαν μπλούζες με λεπτομέρειες από αμφορείς ή από τοιχογραφίες που έμοιαζαν σαν να βγήκαν από ένα παλάτι της Κνωσσού. Και όλα αυτά επάνω σε γραμμές απλές που έδιναν στα μοντέλα έναν αέρα άνεσης και ζωντάνιας.

«Υπάρχουν πολλές εικόνες που μπορεί να βρει κανείς επάνω σε αντικείμενα τέχνης,» συμπλήρωσε η σχεδιάστρια. Αλλά σχεδόν προσπαθούσα να τα δώσω με ένα τρόπο που δημιουργεί μία διαφορετική αίσθηση προοπτικής».

Και όντως, κάθε της δημιουργία έδινε μία τελείως διαφορετική αίσθηση, τελείως ξεχωριστή από ό,τι έχουμε δει έως σήμερα. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη Mary Katrantzou τόσο μοναδική και ιδανική για να προβάλει την Ελλάδα που όλοι θέλουμε να βλέπουμε.

Mary Katrantzou