800 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα έσοδα τον Αύγουστο

800 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα έσοδα τον Αύγουστο
Eurokinissi

Υπεραποδοτικότητα καταγράφεται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στα έσοδα του 2016 – είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο τα έσοδα ήταν 800 εκατ. πάνω από τον στόχο και συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι πάνω από τον στόχο κατά 464 εκατ. ευρώ.

«Η αντιπολίτευση και οι συνοδοιπόροι της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα», λένε τα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζοντας ότι διαψεύδεται η καταστροφολογία για τα έσοδα και την οικονομία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

-Τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η υπερεκτέλεση των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ (που ήταν 738 εκατ. ευρώ), η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου. Επομένως το συνολικό ποσό πάνω από τον στόχο είναι 800 εκατ. ευρώ.

-την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

«Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμούκαι να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του… «κόφτη»!», τονίζει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας».

Η διαφορετική «ανάγνωση» των εσόδων γίνεται επειδή στην αντιπολίτευση στηρίζονται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που δεν έχει σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις.

«Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων», λένε στην κυβέρνηση.

Δημοφιλή