Τους τέσσερις άξονες μίας «παγκόσμιας στρατηγικής» για την διαχείριση του προσφυγικού παρουσίασε στον ΟΗΕ ο Τσίπρας

Τους τέσσερις άξονες μίας «παγκόσμιας στρατηγικής» για την διαχείριση του προσφυγικού παρουσίασε στον ΟΗΕ ο Τσίπρας
New York, NY. September 19, 2016: Prime Minister of Greece Alexis Tsipras speaks during a high-level meeting at the United Nations General Assembly Head Quarters in Manhattan, New York. (Photo by Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images)
New York, NY. September 19, 2016: Prime Minister of Greece Alexis Tsipras speaks during a high-level meeting at the United Nations General Assembly Head Quarters in Manhattan, New York. (Photo by Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Τους τέσσερις άξονες μίας «παγκόσμιας στρατηγικής» για την διαχείριση του προσφυγικού με βάση το διεθνές δίκαιο ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ. Το αντικείμενο της στρογγυλής τράπεζας στην οποία μίλησε ο Αλ. Τσίπρας ήταν «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και οι προτάσεις του πρωθυπουργού αφορούσαν την ανάπτυξη «μιας ευρύτερης παγκόσμιας στρατηγικής» ώστε:

-να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,

-να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων,

-να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης,

-να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην διαχείριση του προσφυγικού με βάση τις αξίες και την συνεργασία των χωρών.

«Βιώνουμε μια παγκόσμια και περιφερειακή κρίση και μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη», είπε εμφατικά.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και ενημέρωσε ότι θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. «Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Να σταματήσουν οι παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να αντικατασταθούν με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κανένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να σταθεί από μόνο του» και «χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Περιγράφοντας το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά στην Ευρώπη – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία – αν όχι φόβο – σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η άμεση αυτή ξενοφοβική αντίδραση λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης. Πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής».

Δημοφιλή