ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 08:02 EEST | Updated 22/09/2016 08:02 EEST

Οι αναταραχές στη Σάρλοτ στο προεκλογικό «παιχνίδι» Κλίντον-Τραμπ

NICHOLAS KAMM via Getty Images
Protesters attend a demonstration against police brutality in Charlotte, North Carolina, on September 21, 2016, following the shooting of Keith Lamont Scott the previous day.A protester shot during a second night of unrest in Charlotte, North Carolina was critically wounded, the city said, after earlier reporting that the person had died. / AFP / NICHOLAS KAMM (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Οι τακτικές αστυνομικού ελέγχου στις ΗΠΑ, μετά τις ακραίες αντιδράσεις των αστυνομικών με θύματα Αφροαμερικανούς, αλλά και τα ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, έχουν κυρίαρχη θέση στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά τη συνεχιζόμενη για δύο ημέρες κοινωνική αναταραχή στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, που προκλήθηκε μετά το θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε 43χρονος Αφροαμερικανός από αστυνομικό την Τρίτη.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινητοποιώντας μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική αστυνομία.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική, σημασία για τον γενικό προεκλογικό αγώνα που έχει εισέλθει στο τελικό του στάδιο, με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να προσπαθούν να αυξήσουν τις επιρροή τους, στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων, αλλά και στους Αφροαμερικάνους. Η κινητοποίηση της εθνοφρουράς, δηλώνει επίσης ότι το εσωτερικό σύστημα ασφάλειας των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη πολιτεία έχει φτάσει στα όρια του, ενώ το ενδεχόμενο γενίκευσης των ταραχών παραμένει ανοιχτό.

Διαβάστε ακόμα:

Στο πεδίο των θεμάτων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και των διεθνών προκλήσεων, τόσο η Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να πείσουν για την επάρκεια των προσόντων τους, προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά τα προεδρικά τους καθήκοντα, στην περίπτωση της εκλογής του ενός ή του άλλου στο Λευκό Οίκο.

Η Χίλαρι Κλίντον επικαλείται την εμπειρία που απέκτησε κατά τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την άλλη μεριά, το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ επενδύει προεκλογικά στις τηλεοπτικές εικόνες των συναντήσεων που είχε με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου οι ψηφοφόροι να πειστούν ότι ο ίδιος μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά τις διεθνείς προκλήσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post