ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 10:56 EEST | Updated 22/09/2016 10:58 EEST

Ορμπάν προς ΕΕ: Απελάστε όλους τους παράνομους μετανάστες

ASSOCIATED PRESS
Hungary's Prime Minister Viktor Orban listens to a question during a press conference after talks with his Serbian counterpart Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, Monday, Sept. 5, 2016. Orban arrived on a one-day visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συλλάβει και να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους συγκεντρώσει σε επιτηρούμενους από την ΕΕ προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από τα σύνορα της Ένωσης, απ' όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νησί, θα μπορούσε να είναι μια παραλιακή περιοχή στη Βόρεια Αφρική, αλλά την ασφάλεια και τις προμήθειες αυτής της περιοχής πρέπει να τις εγγυάται η ΕΕ για το δικό της συμφέρον», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη από τον ιστότοπο Origo.

«Αυτοί που ήρθαν παράνομα πρέπει να συλληφθούν και να απελαθούν», τόνισε ο Ορμπάν, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις σκληρές δηλώσεις του για τους μετανάστες και τον φράκτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα που έχει υψώσει κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ουγγαρίας, καθώς και με το δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει για τις 2 Οκτωβρίου εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την ΕΕ, των οποίων η Ένωση θα εξασφαλίζει την ένοπλη ασφάλεια και την οικονομική υποστήριξη. Όλοι όσοι ήρθαν παράνομα πρέπει να επιστρέψουν εκεί. Εκεί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο».

Ο Ορμπάν υποστήριξε πως αυτό είναι ένα «σοβαρό ηθικό καθήκον» που αποτελεί τη μόνη εναλλακτική επιλογή στην παραμονή των μεταναστών στην Ευρώπη και την επανεγκατάστασή τους σ' όλη την ήπειρο, που θα οδηγούσαν στη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων. Οι επανεγκαταστάσεις είναι μάταιες, υποστήριξε επίσης, καθώς αυτοί που θέλουν να πάνε στη Γερμανία θα μεταβούν εκεί μετά την επανεγκατάστασή τους.

«Υπάρχει μόνο μία λύση που ωφελεί όλους, ανάμεσα στους οποίους εμάς που δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη πρόβλημα, επειδή υπερασπίσαμε τον εαυτό μας, και χώρες όπως η Γερμανία, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα: Να βγάλουμε τους μετανάστες έξω από την Ένωση».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν για να προληφθεί μια επανάληψη της συρροής μεταναστών, όπως αυτή που σημειώθηκε το 2015.

«Τα σύνορα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, διότι μας προστατεύουν», δήλωσε.«Μερικοί φαντάζονται έναν πλανήτη χωρίς σύνορα ... Είμαι ένας απ' αυτούς που δεν θα ήθελαν να δουν τον πολιτισμό του κόσμου να αλλάζει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)