ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 11:21 EEST | Updated 22/09/2016 11:21 EEST

Ο Τραμπ δηλώνει υπέρ της επαναφοράς των «τυχαίων» σωματικών ελέγχων στους δρόμους των ΗΠΑ

MANDEL NGAN via Getty Images
Boxing promoter Don King (2nd R) raises the arm of Republican presidential nominee Donald Trump (C) during the Midwest Vision and Values Pastors and Leadership Conference at the New Spirit Revival Center in Cleveland Heights, Ohio on September 21, 2016. / AFP / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την Τετάρτη την εκκλησία Cleveland Heights του Οχάιο, όπου μίλησε για θέματα που αφορούν τις μαύρες κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλα αυτά, μια δήλωσή του σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου της αστυνομίας αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από το κίνημα Black Lives Matter.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επαναφέρει την αμφιλεγόμενη μέθοδο σωματικού ελέγχου «stop and frisk» σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε στη Νέα Υόρκη.

Την συγκεκριμένη τεχνική είχε θέσει σε εφαρμογή ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Ρούντι Τζουλιάνι, και δίνει την δυνατότητα στους αστυνομικούς να σταματούν πολίτες στον δρόμο για σωματικό έλεγχο. Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Τζουλιάνι κατάφερε πράγματι να μειώσει την εγκληματικότητα κατά 75% με ένα όμως τίμημα: τον στιγματισμό των Αφροαμερικανών.

Παρόλο που το «stop and frisk» δεν εφαρμόζεται πια λόγω της στοχοποίησης των κοινοτήτων όπου ζουν μαύροι και ισπανόφωνοι, οι Αφροαμερικανοί συνεχίζουν να ελέγχονται από αστυνομικούς στους δημόσιους χώρους όλων των Πολιτειών. Οι έλεγχοι είναι συχνά αιματηροί, με αστυνομικούς να εκτελούν υπόπτους όταν νιώθουν ότι απειλούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι άοπλοι Αφροαμερικανοί που υπακούν στις εντολές της αστυνομίας.

Ο Τζουλιάνι είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που συχνά εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές για να επιτεθεί φραστικά σε επωνύμους. Πρόσφατα είχε μάλιστα ασκήσει κριτική στην τραγουδίστρια Beyonce για την παρουσία της στα φετινά MTV Music Video Awards, λέγοντας ότι έχει σώσει περισσότερες ζωές μαύρων από την ίδια. Η τραγουδίστρια είχε παρουσιάσει ένα θέαμα εμπνευσμένο από το κίνημα Black Lives Matter που ο Τζουλιάνι χαρακτήρισε «ντροπιαστικό».

Sponsored Post