ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/09/2016 11:11 EEST | Updated 22/09/2016 11:18 EEST

Τα προαπαιτούμενα στη Βουλή: Τι λέει το οικονομικό επιτελείο, ποιες οι εκκρεμότητες και το «κακό» σενάριο

ASSOCIATED PRESS
FILE - The Sept. 18, 2014 file photos hows a counterfeit money expert of the German Federal Bank showing the security features of a new ten euro banknote during a press conference at the branch office of the German Federal Bank in Erfurt, central Germany. The 18-countries using the euro currency have a new 10-euro note, which the European Central Bank says has enhanced security features that will make it harder to counterfeit. The new note introduced Tuesday is the second in the bank’s so-called “Europa” series, featuring a portrait of the figure from Greek mythology of that name in both the watermark and hologram stripe. The core theme featuring architectural styles from seven periods of European history is unchanged. (AP Photo/Jens Meyer, file)

Με καθυστέρηση μιας ημέρας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό κατατίθεται αύριο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Παρά τις εκκρεμότητες που θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα τηρηθεί κατα γράμμα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου όλα να έχουν κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κύκλος των προαπαιτούμενων να κλείσει οριστικά τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το νομοσχέδιο δεν θα καλύπτει «δύο ανοικτά ακόμα προαπαιτούμενα».

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι το θέμα της κάλυψης των θέσεων στις διοικήσεις των τραπεζών (δεν χρειάζεται ψήφιση από τη Βουλή) θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι η παράταση δόθηκε μετά από συμφωνία με τους δανειστές καθώς κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα κατέληξαν το θέμα να έχει λήξει ή τουλάχιστον να έχει δρομολογηθεί η οριστική λήξη του θέματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες διαδικασίες έγκρισης των νέων μελών θα πρέπει να γίνουν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα η στελέχωση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς παραμένουν ανοιχτά τα ονόματα των τριών μελών που θα προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ωστόσο αναμένεται να έχει κλείσει και αυτό το επόμενο διάστημα.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Οκτωβρίου όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να «σπάσει» σε ακόμα μικρότερες υποδόσεις, με βάση τις ταμειακές ανάγκες που υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Ούτως ή άλλως, από τα 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,1 δισ. ευώ στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Sponsored Post