ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/09/2016 07:45 EEST | Updated 22/09/2016 07:45 EEST

Αυτή είναι η φετινή λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Οι θέσεις των ελληνικών Ιδρυμάτων

Carl Court via Getty Images
OXFORD, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Tourists visit the Bodleian Library on September 20, 2016 in Oxford, England. Oxford University has taken number one position in the 2016-2017 world university rankings beating off Harvard and Cambridge for the top spot. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη θέση της φετινής παγκόσμιας κατάταξης των Πανεπιστημίων «Times Higher Education», αφήνοντας στην δεύτερη θέση το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας που ήταν ο μεγάλος νικητής τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που βρετανικό Πανεπιστήμιο κατακτά την πρώτη θέση, αν και εκτιμάται ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβαθμίσει την βρετανική εκπαίδευση.

Στις είκοσι πρώτες θέσεις βρίσκονται κατά κύριο λόγο ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ακολουθούν το Στάνφορντ, το Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Μπέρκλεϋ και το Γιέιλ.

Όσον αφορά τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, στη λίστα με τα 980 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου έγινε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης που βρέθηκε στις θέσεις 301 με 350, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι στις θέσεις 401 με 500 (πέρυσι ήταν στις θέσεις 351 με 400), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στις θέσεις 501 με 600, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που είναι επίσης στις θέσεις 501 με 600, όπως και το Καποδιστριακό, και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας που είναι στις θέσεις 601 με 800.

Η κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκεται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μεγάλη πτώση όμως σημείωσαν τα Πανεπιστήμια της Γαλλίας που είδε 27 Ιδρύματα να πέφτουν, ενώ η Ιταλία είδε πτώση στα μισά εκ των 39 Ιδρυμάτων που βρίσκονται στη λίστα. Ακόμα, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είδαν ένα Πανεπιστήμιό τους να «εξαφανίζεται» παντελώς από την κατάταξη. Την ίδια στιγμή, άνοδος σημειώθηκε στα ανώτατα Ιδρύματα της Ασίας, ιδιαίτερα της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Sponsored Post