ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/09/2016 17:02 EEST

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ. Αναστολή ζητά ο Σταθάκης

NurPhoto via Getty Images
Unions, human rights and farming groups took to the streets in the Belgian capital out of concerns against the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Brussels, Belgium, on Septembre 20, 2016. (Photo by Aurore Belot) (Photo by Aurore Belot/NurPhoto via Getty Images)

O αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (TTIP ή Tafta) δεν θεωρείται πλέον επιτεύξιμος από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου, που συναντήθηκαν στη Μπρατισλάβα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας, Πέτερ Ζίγκα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Δεν είναι ρεαλιστικό» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των 28 της Ένωσης, παραδέχθηκε κατόπιν ότι «αυτό θα έμοιαζε όλο και περισσότερο απίθανο». Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, τον Ιανουάριο του 2017.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Αυστρία, δεν "παγώνουν" προς το παρόν, πρόσθεσε η Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια μια συνάντησης σήμερα, «τουλάχιστον 20» υπουργοί Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μια πηγή της Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σε μια ανοικτή επιστολή πριν από τη Σύνοδο.

Ο δε έλληνας υπουργός, Γιώργος Σταθάκης ζήτησε την προσωρινή αναστολή και όπως τόνισε στις διαπραγματεύσεις για την TTIP «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημοσίων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αναγνώρισε ότι η TTIP αποτελεί μέγιστο πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος σημαντικών θεμάτων σε εκκρεμότητα. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι «χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, μία νέα αρχή σε νέα βάση και την κατάλληλη χρονική στιγμή».

«Είναι η πρώτη φορά που πολλά Κράτη –πιστεύω, σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη– υπέδειξαν ότι δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και ότι πρέπει, υπό μια νέα αμερικανική διοίκηση, να ξεκινήσουμε σε νέες βάσεις» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ.