«Μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη. Aλέξης Τσίπρας: «Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»

«Μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη. Aλέξης Τσίπρας: «Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»
HuffPost

Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, στην σημερινή «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, την οποία συγκαλεί στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και στην οποία παίρνουν μέρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.

Τους συμμετέχοντες ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους υποδέχτηκε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει συγκαλέσει τη σημερινή Σύνοδο. Η πρώτη συνεδρία εργασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:45 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Στο τέλος της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία για τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη. Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογγραμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

"Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ‘κλειδί' για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».

«Σήμερα», είπε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, «θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας». «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της συνάντησης από τον Καγκελάριο Κέρν.

Λίγο νωρίτερα ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στανταρντ» ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στανταρντ πως η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε. Σημείωσε επίσης πως στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει, από κοινού, να καθοριστεί πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

Όπως προσθέτει, στόχος του θα ήταν επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τί συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα και φυσικά η Ελλάδα.

"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημείωσε ότι το ζήτημα ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτων των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν αππριν από μια εβδομάδα έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνια ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για:

-'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων

-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές

-'Αμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το 'Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας

-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες

-'Αμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Ειδικότερα, η Αθήνα ζητά αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη για εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός και από την Ν. Υόρκη κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις του και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Επίσης, για την ελληνική κυβέρνηση, η συνεργασία με τη Frontex πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

Επιπλέον, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO). Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου. Όπως έκανε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η ελληνική πλευρά αιτείται συνεχώς την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

Οι θέσεις που εκφράζει γενικότερα η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε διεθνές πλαίσιο, αφορούν στην:

Αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,

Αύξηση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται,

Αύξηση της συνεργασίας ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών,

Αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Ανησυχία για άνοδο της ακροδεξιάς

Μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν το προσφυγικό δεν αντιμετωπιστεί συλλογικά, ο φόβος της ανόδου της ακροδεξιάς θα γίνει υπαρκτός και θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «που εξειδικεύσαμε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε. Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». «Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή