Το πανέμορφο αλλά και καταραμένο νησί Gaiola. Η ρωμαϊκή ακμή, ο «μάγος» και το άσχημο τέλος διάσημων ιδιοκτητών του

Το πανέμορφο αλλά και καταραμένο νησί Gaiola. Η ρωμαϊκή ακμή, ο «μάγος» και το άσχημο τέλος διάσημων ιδιοκτητών
wikimedia commons

To Gaiola είναι ένα ιταλικό νησάκι περίπου 103 στρεμ. απέναντι από τις ακτές της Νάπολης. Είναι πανέμορφο και κατά την περίοδο των Ρωμαϊκών Χρόνων είχε ιδιαίτερη αξία ενώ είχε χτιστεί και ένας ναός προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης. Ο μεγάλος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος λέγεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο νησί επίσης και συνήθιζε να διδάσκει εκεί τους μαθητές του. Τον δε 19ο αναδείχθηκε σε νησί στρατηγικής σημασίας για την προστασία του Κόλπου της Νάπολης.

Παρ' όλη την ομορφιά του και την ιστορική του σημασία όμως, το νησί αυτό έχει και μια πολύ κακή φήμη. Γιατί όπως φαίνεται οι κάτοικοι αυτού και έχουν συνήθως κακό τέλος!

Εδώ και αιώνες έχουν αναπτυχθεί διάφοροι «μύθοι». Στις αρχές του 19ου αιώνα στο νησί κατοικούσε ένα ερημίτης που όλοι τον αποκαλούσαν «ο μάγος» και επιβίωνε χάριν της καλοσύνης και της γενναιοδωρίας των ψαράδων του νησιού. Κάποια χρόνια αργότερα όμως στο νησί χτίστηκε μια μεγάλη βίλα- που υπάρχει μέχρι και σήμερα- και μάλιστα κάποια στιγμή την αγοράσει ο συγγραφέας Norman Douglas που έχει γράψει και το «Land of Siren».

Ξαφνικά, χωρίς καμία ειδοποίηση, «ο μάγος» μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Πολλοί ντόπιοι τότε άρχισαν να πιστεύουν πως καταράστηκε το νησί πριν φύγει και τα επόμενα χρόνια πολλά από τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί και σχετίζονταν με κατοίκους ή ιδιοκτήτες του νησιού εκτιμάται πως σχετίζονται με τον «μάγο» και την κατάρα του.

Η λίστα δε των περίεργων γεγονότων που συνέβησαν στο νησί δεν είναι μικρή. Οι κακοτυχίες άρχισαν κυρίως από το 1920, όταν ο τότε ιδιοκτήτης, ένας Ελβετός που ονομαζόταν Hans Braun, βρέθηκε νεκρός και τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και η γυναίκα πνίγηκε στη θάλασσα. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Γερμανό,ς Otto Grunback, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διαμονή του στη βίλα. Ο Maurice-Yves Sandoz, ένας άλλος ιδιοκτήτης του νησιού, αυτοκτόνησε σε ελβετικό ψυχιατρείο.

Ιδιοκτήτης του νησιού ήταν επίσης μια περίοδο και ο Gianni Agnelli, της Fiat, ο οποίος έχασε πολλά από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Επίσης ο δισεκατομμυριούχος Paul Getty ήταν ένας από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν και αγόρασαν το νησί αλλά λίγο καιρό μετά απήχθη ο εγγονός του.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του νησιού ήταν ο Gianpasquale Grappone, ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας ο οποίος κατέληξε στη φυλακή εξαιτίας υπέρογκων χρεών.

Σήμερα η περίφημη βίλα έχει ερημώσει, το νησάκι όμως συνεχίζουν να το επισκέπτονται κυρίως τα καλοκαίρια πολλοί παραθεριστές.

Questa è la magnifica Gaiola, un mare splendido, esperienza da vivere!

A photo posted by Vedi Napoli e poi muori! (@viverenapoli) on

🌊🌞 #foto_napoli

A photo posted by ▪ Anastasiia Utka (@anastasiia_nasti_utka) on

Δημοφιλή