ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/09/2016 09:49 EEST

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου

Eurokinissi

Αρνητική πρόταση στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου υπέβαλε η Εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός και οι συγκατηγορούμενοι του για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TORM1.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτή την αίτηση που υπέβαλε ο πρώην υπουργός για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα.

Σύμφωνα με την πρόταση της, ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής ενώ όπως ανέφερε αν ο πρώην υπουργός βγει από την φυλακή υπάρχει ο κίνδυνος «να τελέσει νέες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Απαντώντας δε, στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», η Εισαγγελέας είπε πως ο αιτών δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα καθώς ο πρώην υπουργός «θα μπορούσε με άλλα μέσα επικοινωνίας να οργανώσει τη διάπραξη και άλλων αδικημάτων».

Η Εισαγγελέας δέχθηκε το αιτιολογικό της αίτησης του πρώην υπουργού ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που επιτείνονται στο περιβάλλον της φυλακής, πλην όμως όπως επεσήμανε «η βλάβη της υγείας του δεν είναι τέτοια που να μην μπορεί να ανατραπεί».

Αντίστοιχα η Εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτή ούτε η επίκληση από την πλευρά του κ. Τσοχαζόπουλου της ανατροφής του ανήλικου γιου του χωρίς την πατρική παρουσία, λέγοντας πως το αγοράκι «έχει τη φροντίδα της μητέρας του και των παππούδων του και επομένως η βλάβη που θα υποστεί δεν θα είναι ανεπανόρθωτη».

Tι υποστήριξαν οι συνήγοροι του Άκη Τζοχατζόπουλου

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, αντέκρουσαν την εισαγγελική πρόταση επικαλούμενοι ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με οποία η ζωή του κ. Τσοχατζόπουλου κινδυνεύει.

Αναφέρθηκαν επίσης σε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο εντολέας τους εμφανίζει «αποφλοίωση του εγκεφάλου, πάθηση που οδηγεί τον άνθρωπο να έχει απώλεια στην καθημερινότητας του» και τόνισαν ότι η κατάστασή του χειροτερεύει από τις συνθήκες νοσηλείας στη φυλακή και επανέλαβαν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων:«Δεν έχει την ιδιότητα του υπουργού πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα από δωροδοκία ....είναι 78 ετών..Ποια είναι τα άλλα εγκλήματα που θα διαπράξει ο κ. Τσοχατζόπουλος αν βρεθεί εκτός φυλακής; Δεν μας το λέτε κ. Εισαγγελέα όμως...Υπονοείτε ότι έχει εκατομμύρια στην αυλή του; Μας λέτε ότι αν βγει ο Τσοχατζόπουλος θα πάει στο χωράφι του να βρει τα θαμμένα χρήματα να τα πάρει και να αρχίσει να ξεπλένει.. Ή θα μας πείτε καθαρά ότι πιστεύετε πως αυτός ο άνθρωπος έχει λεφτά και θα τα ξεπλύνει ή μην επικαλεστείτε κάτι τέτοιο ξανά. Είναι 78 ετών..».

Να σημειωθεί ότι η εξεταζόμενη αίτηση του πρώην υπουργού είναι η δεύτερη που έχει υποβάλει. Η πρώτη απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο, χωρίς να ανακοινώσει στην παρούσα συνεδρίαση το σκεπτικό του, εκφώνησε την απόφασή του να μην κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλε ο πρώην υπουργός.

Τι είπε ο Άκης Τζοχατζόπουλος μετά την απόφαση του δικαστηρίου

«Σήμερα δεν έχω δικαίωμα αλλά θα τα πούμε στην απολογία μου» ήταν η απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου μόλις άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 6 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων με πρώτη αυτήν του θεωρούμενου ως βασικού κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε ο Άκης Τσοχατζόπουλος