ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/09/2016 12:16 EEST | Updated 28/09/2016 16:07 EEST

O Kαμμένος «άδειασε» τον Φίλη στη συνάντηση που είχε με τον Ιερώνυμο για τα θρησκευτικά

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Κατά τη συνάντηση τους συμφώνησαν ότι για το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση με νέα πρόσωπα, επιλεγμένα από την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.

Διαβάστε σχετικά:

Επιστολή Ιερώνυμου σε Τσίπρα και αρχηγούς για τα θρησκευτικά με αιχμές για Φίλη

Ο αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε μνημόνιο θρησκειών και όχι μάθημα Θρησκευτικών το πρόγραμμα σπουδών το οποίο υφίσταται, ενώ παρομοίασε τη χώρα με ένα καράβι που βουλιάζει και «όταν βουλιάξει το καράβι, εμείς δεν μπορεί να τραγουδάμε.Έχουμε όλοι ευθύνη. Σας παρακαλώ, με το λόγο σας να πείτε στον κ. Πρωθυπουργό την επιθυμία του αρχιεπισκόπου ότι χρειάζεται πολύς αγώνας για να επιτύχουμε το καλύτερο και όχι να ασχολούμαστε με γκρίνιες» τόνισε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε για την πατρίδα, τη θρησκεία και το καλό του λαού, που πρέπει να αποτελέσουν τα χαρακτηριστικά του διαλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία πρόσκλησης για συνομιλία, από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, «στον οποίο η Εκκλησία κατέθεσε από καιρού τις απόψεις της».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος είπε απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο «Κατ’ αρχήν, θέλω να σας πω ότι μίλησα με τον Πρωθυπουργό και άκουσα την ομιλία του. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το έθνος, αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Σας διαβεβαιώνω ότι και ο Πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είπε στη Βουλή πριν από λίγο, με κανένα τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί - ούτε μπορεί να αποκοπεί - η Ορθοδοξία από την πατρίδα μας και βεβαίως αυτό αφορά και τη διδασκαλία».

kammenos ieronimos

«Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η συνάντηση γίνεται μετά την αποδοχή από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ότι ξεκινά ένας διάλογος, από μηδενική βάση. Και μάλιστα, επειδή τον ρώτησα, μου διευκρίνισε ότι τα βιβλία που θα γραφούν και το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας για τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σχετικά με την αντιπαράθεση του Υπουργείου Παιδείας με τους εκκλησιαστικούς φορείς για το μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Καμμένος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν σας κρύβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτα αυτά τα οποία ειπώθηκαν, γιατί ο ρόλος της Εκκλησίας είναι απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της Κατοχής όπου είχαμε ιερείς που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αντίσταση εκ μέρους της Εκκλησίας και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους. Μάλιστα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ξέρετε, έχουμε καθιερώσει στο εθνόσημο τους προστάτες Αγίους, προσθέσαμε μάλιστα και τον Προφήτη Ηλία στην Αεροπορία Στρατού πριν από λίγες ημέρες».

kammenos ieronimos

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και ως κυβερνητικός εταίρος, ότι εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για τίποτα εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον τα σχολεία μας έχουν παιδιά που είναι άλλων θρησκειών, τα οποία δικαιούνται να έχουν και εκείνα τη δική τους εκπαίδευση. Όμως η πλειοψηφία είναι οι Ορθόδοξοι μαθητές και έχουν και εκείνοι δικαίωμα να μαθαίνουν την αλήθεια από τα θρησκευτικά με βάση τον Ορθόδοξο λόγο.

Πάντως, Μακαριότατε, να σας διαβεβαιώσω ότι το καράβι δεν θα βουλιάξει, γιατί έχει τον Άγιο Νικόλαο οδηγό, που στις δύσκολες στιγμές πάντα παρεμβαίνει».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, πριν από τη συζήτηση ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Παιδεία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά και τις παρατηρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Άραγε, στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνον ο Υπουργός;», διερωτάται και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η Εκκλησία δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα · η σχέση του ελληνικού Λαού με την ορθόδοξη πίστη είναι ενεργό συλλογικό βίωμα με ιστορικό βάθος, για το οποίο οι κληρικοί είμαστε κυρίως υπεύθυνοι και δεν επιβάλλεται εξουσιαστικά από νομικούς κανόνες».

Επιπρόσθετα, θέτει το ερώτημα: «Υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούνται από μια σχετική πλειοψηφία ελληνογενούς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα και ένα άθροισμα εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, για τις οποίες θα ακολουθείται η πολιτική της μη ομαλής αφομοιώσεώς τους από την ελληνική κοινωνία;». Παράλληλα, ασκεί κριτική και στη στάση και τα λεγόμενα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post