Σήμερα το EuroWorking Group όπου θα μετρήσει τις προθέσεις των δανειστών μετά το φρένο Σόιμπλε για το χρέος

Σήμερα το EuroWorking Group όπου θα μετρήσει τις προθέσεις των δανειστών μετά το φρένο Σόιμπλε για το χρέος
Menelaos Myrillas / SOOC

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλει το θέμα του χρέους στο τραπέζι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να βάζει διαρκώς φρένο σε αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζεται αυτή η περίεργη διελκυστίνδα μεταξύ θεσμών και Αθήνας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την ώρα που στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ (του τυπικά αρμόδιου να αποφασίσει για το χρέος), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, συζητούσαν και για το χρέος ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τη διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο δήλωνε στο Reuters ότι «τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό».

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό EuroWorking Group (EWG), προκειμένου να ενημερώσει τους συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη αξιολόγηση πρακτικά έχει ολοκληρωθεί έστω και αν απομένουν ακόμα τρία προαπαιτούμενα για να κλείσει η λίστα των δεκαπέντε που προβλέπει η συμφωνία για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει πλήρη εικόνα των προθέσεων των δανειστών, αλλά και να μάθει τις προθέσεις των δανειστών μετά τη δημοσιοποίηση του σημειώματος της κυρίας Βελκουλέσκου, εν όψει της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα συμπεράσματα της οποίας θα κριθεί αν τελικώς το Ταμείο συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα.

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Τσκαλώτο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ενώ για τα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών.

Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Οι κ. κ. Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ θα συνεχίσουν τις επαφές καθώς την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ενώ μια εβδομάδα μετά θα ξαναβρεθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Δημοφιλή