ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/09/2016 14:12 EEST | Updated 30/09/2016 14:12 EEST

Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives to welcome leaders who will participate at a summit of southern European states at Zappeion Hall in Athens, Greece, September 9, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη δήλωση-αμφισβήτησης Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης .

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο». Αντιθέτως επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Αντικείμενο της σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ ήταν η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016,η ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και η επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.