ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/10/2016 14:42 EEST

Και η Κως στον χορό των διακρίσεων: «Όχι» στην παραχώρηση σχολείων για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων

ARIS MESSINIS via Getty Images
A young girl drawsas she sits in the stairs of an abandoned school used by volunteers for hosting Syrian and Afghan refugees in Athens on July 1, 2016.Some 250 people live in self-management in the school of Athens city center, closed for three years. The families occupy three floors of the building, and twenty classrooms, where a tense sheets forest delineate areas of life and protect privacy. The squat was established in mid-March, when the sudden closure of their borders with the countries north of Greece makes it a trap for those who relied only cross to reach Germany or Sweden. Almost all e now living in dozens of camps set up in haste by the government. Some rent rooms. The others are squat. The government estimates about 1,500 the number of people living well into 'outdoor hospitality structures.' / AFP / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Ξεκίνησε από το Ωραιόκαστρο και δυστυχώς -όπως πολλοί είχαν προβλέψει- το φαινόμενο πήρε διαστάσεις.

Ακολούθησε η Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τώρα η Κως.

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αντιδρούν σε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάποιων παιδιών. Την εκπαίδευση.

Ο λόγος για τα παιδιά των προσφύγων. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι θα παραχωρούνται κατά τις απογευματινές ώρες (2-6 μ.μ.) αίθουσες σε σχολεία που βρίσκονται κοντά στις δομές φιλοξενίας για την πρωτοβάθμια και την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι σύλλογοι γονέων όμως δεν θέλουν να επιτρέψουν σε αυτά τα παιδιά να μπουν στις αίθουσες που φοιτούν τα δικά τους παιδιά, ούτε σε ώρες που τα δικά τους παιδιά δεν θα βρίσκονται σε αυτές τις αίθουσες. Αυτό ουσιαστικά λένε όταν διαμηνύουν ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου. Τα «επιχειρήματα» είναι πάνω-κάτω τα ίδια.

Το βασικό είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι εμβολιασμένα. Ο υπουργός Παιδείας ωστόσο έχει διαβεβαιώσει ότι θα είναι όλα εμβολιασμένα. Αλλά ακόμη και αν δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο έχει λογική βάση το συγκεκριμένο επιχείρημα, για έναν απλό λόγο: στην περίπτωση που ένα παιδί είναι εμβολιασμένο (εν προκειμένω τα δικά τους παιδιά) δεν έχει φόβο να κολλήσει την εν λόγω ασθένεια για την οποία έχει εμβολιαστεί. Προς τι ο φόβος λοιπόν; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ούτε τα δικά τους παιδιά είναι εμβολιασμένα, πράγμα δύσκολο να γίνει πιστευτό γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά στο σχολείο (για την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο απαιτείται βεβαίωση ότι έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια).

Η περίπτωση της Κω

Η τελευταία γνωστή περίπτωση διακρίσεων έλαβε χώρα στην Κω. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

«Όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, αλλά...»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι όλοι συμφώνησαν ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση» εκφράζουν όμως συγκεκριμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις για την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Οι ιατρικοί λόγοι

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους, για ιατρικούς λόγους».

Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις που υπάρχουν, που θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν τα παιδιά αυτά στο σύστημα εκπαίδευσης και καταλήγουν στις εξής προτάσεις:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,

β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών συμφωνούν με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας».

Σε περίπτωση δε που αγνοηθούν οι προτάσεις αυτές, απειλούν με «δυναμικές κινητοποιήσεις».

Και διερωτόμαστε:

-στην πρώτη πρόταση, ουσιαστικά προτείνουν να χωριστούν τα παιδιά από τους γονείς τους, ή απλά να γίνει η ηπειρωτική Ελλάδα ένα μεγάλο γκέτο, όπου θα μαζευτούν εκεί όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες;

-πόσο ρατσιστικό μπορεί να είναι να μην επιτρέπεις σε κάποιον να χρησιμοποιήσει κοινόχρηστες τουαλέτες, από τον φόβο μην κολλήσεις κάτι; Θυμόμαστε όλοι νομίζω το όχι πολύ μακρινό παρελθόν με τις ξεχωριστές δημόσιες τουαλέτες, αναλόγως της φυλής..

Sponsored Post