Μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το ασαφές τοπίο που υπάρχει γύρω από το Brexit, έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Όπως είπε, μιλώντας στο BBC, η Βρετανία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Μαρτίου 2017.
Σε συνέντευξή της δε στην εφημερίδα Sunday Times, είπε ότι θέλει να προτείνει την άνοιξη του 2017 στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η χώρα της εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνηση με την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit.
Εξήγησε πως θα παρουσιάσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί τον Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.
«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε η Μέι υπογραμμίζοντας πως αυτό θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο νόμος δεν θα τεθεί πάντως σε ισχύ παρά μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ, υπογραμμίζει η πρωθυπουργός.
Η Σκωτία δεν έχει δικαίωμα βέτο
Όσο για τη Σκωτία διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Η Σκωτία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ ώστε να αποτραπεί ένα «σκληρό Brexit» που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.
Η Μέι πρόσθεσε ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο συναποτελούν η Αγγλία, η Σκοτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία).
Τα τοπικά κοινοβούλια θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία καθώς το εάν έχουν λόγο επί της απόφασης αυτής μείζονος σημασίας δεν είναι σαφές, αν και η παράδοση επιτάσσει να τοποθετούνται για ζητήματα που τα αφορούν.
Τουσκ: Ευπρόσδεκτη η σαφήνεια των δηλώσεων Μέι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας σχετικά με το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για την βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ προσέφεραν μια «ευπρόσδεκτη σαφήνεια» στην κατάσταση.
Ο Τουσκ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν στη διαδικασία διαφύλαξης των συμφερόντων τους από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί επισήμως το Άρθρο 50.