Ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία λόγω αποχής

Ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία λόγω αποχής
Hungarian women wearing traditional costume leave a voting booth at a polling station during a referendum on EU migrant quotas in Veresegyhaz, Hungary, October 2, 2016. REUTERS/Bernadett Szabo TPX IMAGES OF THE DAY
Hungarian women wearing traditional costume leave a voting booth at a polling station during a referendum on EU migrant quotas in Veresegyhaz, Hungary, October 2, 2016. REUTERS/Bernadett Szabo TPX IMAGES OF THE DAY
Bernadett Szabo / Reuters

UPD - Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα σήμερα, Κυριακή, απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες δεν είναι επαρκές προκειμένου η διαδικασία να θεωρηθεί έγκυρη.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, το 98,3% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Σε αριθμούς, εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων 3,23 εκατομμύρια είπαν «όχι» στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Το ερώτημα ήταν το εξής:

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Η ακύρωση του δημοψηφίσματος θα μειώσει την πίεση Όρμπαν προς τις Βρυξέλλες προκειμένου η ΕΕ να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική.

Πολλοί από τους ανώτερους αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, έκαναν λόγο για νίκη του κόμματος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ορμπάν δεν κατάφερε να πείσει αφού το 50% δεν ανταποκρίθηκε στη ακριβότερη στην ιστορία της Ουγγαρίας προεκλογική καμπάνια καθιστώντας τη διαδικασία συνταγματικά άκυρη.

Όρμπαν: Το αποτέλεσμα είναι «εντυπωσιακό»

Ο Ορμπάν πάντως χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «εντυπωσιακό». Και επεσήμανε ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία» σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης υπογραμμίζοντας ότι θέλει «να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων».

«Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη» στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα, Jobbik, χαρακτήρισε φιάσκο το δημοψήφισμα και κάλεσε τον Ορμπάν να παραιτηθεί εάν το η ψηφοφορία ακυρωθεί.

Δημοφιλή