ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2016 03:24 EEST | Updated 05/10/2016 03:24 EEST

Γιγαντιαία επιχείρηση για αρχαιοκάπηλους με επαφές σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών και VIP συλλέκτες

Sooc

Σε εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκάπηλων που είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον 93 λαθρανασκαφές σε όλη την Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί έχουν πραγματοποιήσει 26 συλλήψεις και αναζητούν ακόμα 15 άτομα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Λαμία Τρίκαλα, Αχαΐα και Κόρινθο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα ήταν καλά οργανωμένο. Κάποια από τα μέλη είχαν διασυνδέσεις στα… σαλόνια της πρωτεύουσας για να πουλάνε αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, κάποιοι είχαν διασυνδέσεις με διεθνείς οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στη Γερμανία), κάποιοι είχαν αναλάβει τις λαθρανασκαφές και άλλοι την εκτίμηση της αξίας των αρχαιοτήτων. Εξετάζεται μάλιστα σοβαρά το κατά πόσο μέλη του κυκλώματος συμμετείχαν σε δημοπρασίες για να ανεβάζουν την τιμή των αρχαιοτήτων.

Η Αστυνομία έχει κατασχέσει αρχαιολογικούς θησαυρούς που θα εξεταστούν από πραγματογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην περιοχή της Νεμέας οι άνδρες της Ασφάλειας εντόπισαν δύο μεγάλα εντυπωσιακά αγάλματα, τα οποία τα είχαν ρίξει οι αρχαιοκάπηλοι σε πηγάδι στο Πετρί Νεμέας για να τα κρύψουν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό των συνεργών τους. Παράλληλη έρευνα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο πλούσιοι συλλέκτες είχαν αγοράσει αρχαιότητες από το κύκλωμα για ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.