ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/10/2016 06:52 EEST | Updated 05/10/2016 06:52 EEST

Pixel: Νέα smartphones από τη Google, με εξελιγμένο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο στο cloud

ASSOCIATED PRESS
Shown is an assortment of Google's new products following an event Tuesday, Oct. 4, 2016, in San Francisco. Google launched an aggressive challenge to Apple and Samsung introducing its own new line of smartphones called Pixel, which are designed to showcase a digital helper the company calls

Ένας εικονικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο των Pixel- των δύο smartphones που παρουσίασε η Google, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως πρόκληση απέναντι στην Apple και το Siri.

Η εταιρεία επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή αντί για Nexus, κάτι που δείχνει μια προσπάθεια να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το -όχι τόσο πετυχημένο- παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία έως τώρα.

Τα δύο νέα μοντέλα Pixel και Pixel XL, με οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, διαθέτουν οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 megapixel, είναι φτιαγμένα απο αλουμίνιο και γυαλί, ενώ θα διαθέτουν την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά (αντίθετα με το νέο iPhone 7).

Αντίθετα επίσης με τα άλλα τηλέφωνα Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και της ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Επίσης οι χρήστες θα έχουν απεριόριστο χώρο για δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο στο cloud.

Δεσπόζουσα θέση στις νέες συσκευές, που θα κυκλοφορήσουν στις 20 Οκτωβρίου σε τρία χρώματα (μαύρο, ασημί, μπλε), θα κατέχει ένας εικονικός ψηφιακός βοηθός, το Google Assistant (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft), που θα μπορεί να «συζητά» με τον χρήστη, απαντώντας σε ερωτήσεις του, π.χ. «ποιες ταινίες παίζονται στους κοντινούς κινηματογράφους;».

Το Google Assistant προσφερόταν έως τώρα ως μέρος της εφαρμογής Allo, αλλά είχε εγκατασταθεί σε πολύ λίγα τηλέφωνα. Παραμένει πάντως ζητούμενο κατά πόσο οι χρήστες θα πεισθούν να συνομιλήσουν με ένα τέτοιο βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, πιθανώς λόγω ανησυχιών τους για θέματα ιδιωτικότητας.

Εκτός από τα smartphones, η Google παρουσίασε τα «έξυπνα» Wi-Fi ηχεία Home (ανάλογα των Echo της Amazon) που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές. Επίσης, ένα «κιτ» εικονικής πραγματικότητας (Daydream View) που θα συνεργάζεται με τα Pixel smartphones και το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποτελώντας μια βελτιωμένη λύση σε σχέση με το υπάρχον Google Cardboard, καθώς και ένα νέο μοντέλο Chromecast media streamer με ανάλυση 4Κ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)