ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2016 04:07 EEST | Updated 07/10/2016 04:48 EEST

Ποιος είναι ο William Basil, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA που συνδέεται με το σκάνδαλο υποκλοπών και το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

ASSOCIATED PRESS
Conservative former prime minister Costas Karamanlis listens the speech of conservative opposition leader Antonis Samaras to conservative members of parliament in Athens, on Wednesday, Nov. 2, 2011. Samaras rejected Prime Minister George Papandreou's controversial bid to hold a referendum on Greece's new international bailout deal, and insisted that the Socialist government should resign and call early elections, halfway through its four-year mandate.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Καταγωγή από την Κάρπαθο έχει ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA William Basil, ο οποίος ζητείται από την εισαγγελία (μεταξύ άλλων), να παραπεμφθεί σε δίκη στο πλαίσιο την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο Basil  προτείνεται να καθίσει στο εδώλιο για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας ,που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως αναφέρεται σε παλαιότερο εκτενές δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως τηλέφωνα- «σκιές», στα οποία προωθούνταν οι συνομιλίες που υποκλέπτονταν, και οι συνδέσεις, είχαν αγοραστεί από τη σύζυγο του Basil. Πρώην στέλεχος της CIA που είχε συνυπηρετήσει μαζί του στην Αθήνα έλεγε πως τον αποκαλούσαν «άνθρωπο τον τηλεφώνων».

Βάσει του δημοσιεύματος ο «Billy» Basil, που σήμερα είναι 66 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλιάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ, και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο. ο συνταξιούχος δάσκαλος της Καρπάθου, θείος του Basil, Μανώλης Κρητικός τον θυμάται ως ένα ανήσυχο παιδί που παθιαζόταν με την ιστορία του νησιού και το χωριό του πατέρα του.

Λίγο μετά τη μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο, ο Basil πήρε τον δρόμο για το σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε το 1969. Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Το τέλος της θητείας του τον βρήκε βοηθό σερίφη στην Βαλτιμόρη, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκεστο Γραφείο Ασφαλείας της CIA σαν ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του Γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ήταν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας απασχολούμενος στον σταθμό της CIA που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.«Δεν έκρυψε ποτέ τι δουλειά κάνει», έλεγε ο ξάδελφός του Νίκος Κρητικός που θεωρεί ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», ο Basil ήταν ο  άνθρωπος που ήταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και εμπνεύστηκε το σχέδιο «Πυθία», με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ φέρεται να ήταν εκπαιδευτής της CIA στην διάσημη «Φάρμα» της, όπου εκπαιδεύονται οι επιχειρησιακοί πράκτορες. Ο ίδιος θεωρείται ότι ήταν αυθεντία στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», που επικαλούνται πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τελευταίες φωτογραφίες του στην Αθήνα είναι από το γάμο της κόρης του στην Γλυφάδα το 2013, ενώ μετά τις διαρροές στον τύπο το 2014 κάποιος ανέβασε σε προφίλ που φέρει το όνομά William Basil στο Facebook φωτογραφία των παιδιών του και μίας γυναίκας στο Λυκαβητό, στην οποία απεικονίζεται και ένας άνδρας για τον οποίον τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία υπονοούν ότι είναι ο Basil μεταμφιεσμένος. Κατά τα «Παραπολιτικά», η τελευταία εμφάνιση του Ελληνοαμερικανού ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2014 στην Ολυμπο Καρπάθου, όπου βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.

Διαβάστε επίσης:

Στο εδώλιο πέντε κατηγορούμενοι για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή