ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2016 15:23 EEST | Updated 07/10/2016 15:23 EEST

Βρετανοί μηνύουν τον Γιούνκερ για το Brexit

Vincent Kessler / Reuters
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg, France, September 14, 2016. REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Βρετανοί που ζουν μόνιμα σε ευρωπαϊκές χώρες μηνύουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το Brexit και συγκεκριμένα για την απόφασή του να μην υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών αξιωματούχων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα των Βρετανών ζητεί άμεσες συζητήσεις για την τύχη των εκπατρισμένων που κατοικούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα αρχίσουν μετά την ενεργοποίηση του περιβόητου Άρθρου 50 για την έναρξη των διαδικασιών εξόδου της χώρας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα έχει ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε όσους επηρεάζονται άμεσα από το Brexit.

Την μήνυση κατέθεσε η ΜΚΟ «Fair Deal for Expats» για λογαριασμό των εκπατρισμένων Βρετανών, με την οποία κατηγορούν τον Γιούνκερ και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η απαγόρευση των διαπραγματεύσεων πριν τον Μάρτιο είναι «παράνομη», «κλείνει στόματα» και «πρέπει να αρθεί άμεσα».