ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2016 19:07 EEST | Updated 07/10/2016 19:07 EEST

Aναστασιάδης: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει τους στόχους της στην Κύπρο

Sooc

«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τους στόχους της Τουρκίας για οριστική διχοτόμηση και ενδεχόμενη τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε αν μη τι άλλο να έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη ότι δεν ευθυνόμαστε, γιατί η κατεχόμενη πατρίδα συνεχίζει να τουρκοποιείται», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του απόψε ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις σειρήνες του φόβου ή να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των συνθημάτων, επιτρέποντας στην Τουρκία, μέσα από την δειλία, να υλοποιήσει τους στόχους της στην Κύπρο».

Επίσης, έστειλε μήνυμα ευθύνης στην πολιτική ηγεσία, τονίζοντας ότι αγωνίζεται μαζί της, έστω και αν σε πολλά σημεία μπορεί να υπάρχουν διαφορές, με στόχο την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή.

«Είναι πραγματικά ντροπή», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος, να νιώθουμε ότι ημέρα με την ημέρα καταγράφονται τετελεσμένα που διαγράφουν ελληνικές πατρίδες, ένα κομμάτι της πατρίδας μας».

Ακιντζί: Δεν τίθεται ζήτημα ενδιάμεσης συμφωνίας

Δεν τίθεται ζήτημα ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε υπήρξε τέτοια πρόταση, δήλωσε απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Θα ήθελα, είπε, η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη να το ακούσει και από εμένα ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει στόχο σε αυτή την διαδικασία συνολική λύση».

Είμαστε πιστοί, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, στην έννοια της συνολικής λύσης. Σημείωσε ότι, χωρίς να συμπληρωθεί όλη η εργασία στο σύνολό της, δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ορισμένα σημεία και δεν υπάρχει επιθυμία ή πρόθεση ή πρόταση για την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, που να περιέχει μόνο ορισμένα σημεία.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι, εάν οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία στο εδαφικό και μετά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τότε θα έχει προκύψει το πολιτικό πλαίσιο της λύσης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί προέβλεψε ότι «αν όλα πάνε καλά, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του 2017».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)